Peste 60% din ariile protejate din tara risca sa ramana fara administrare incepand din data de 3 martie, termenul limita de aplicare a unei ordonante de urgenta neconforme cu realitatea, a declarat, marti, presedintele Federatiei Romane de Speologie, Viorel Lascu. El a precizat ca legea prevedea constituirea si functionarea Agentiei Nationale de Arii Protejate (ANAP) cu rolul de a asigura continuitatea si gestiunea ariilor protejate intr-o noua forma, informeaza Agerpres.
"Neconstituirea acestei agentii si lipsa unei legislatii-cadru care sa transfere sistemul administrativ existent in prezent la unul integrat, corelat cu legislatia europeana de administrare a Siturilor Natura 2000, pot duce la un blocaj major legat de administrarea a peste 60% din ariile protejate ale Romaniei si eliminarea unei resurse importante pentru administrarea acestora, fondurile europene", a explicat Viorel Lascu.
Potrivit acestuia, in prezent, majoritatea parcurilor naturale si nationale sunt administrate de Romsilva si niciunul din serviciile lor nu au personalitate juridica asa cum prevede legea, lucru care blocheaza accesul acestora la fondurile structurale, o resursa importanta de administrare. De asemenea, sunt foarte multe arii protejate care au custozi foarte specializati, cum ar fi siturile in care cresc pasari, pesterile, si care nu pot fi administrate decat de specialisti in domeniu.
Ca modalitate de rezolvare a situatiei, presedintele FRS propune modificarea legii in concordanta cu nevoile de protectie a ariei, sa fie implicati specialistii, iar legislatia sa fie elaborata pe baza unei consultari cu cei care se pricep. "Legea nu trebuie facuta ca un document birocratic prin care statul incearca sa scape de raspunderile care ii revin in administrarea ariilor. Pentru ca asta se incearca: o administrare formala si nu una reala", a precizat Lascu.
Reprezentanti ai unui numar de 24 de organizatii neguvernamentale din 15 judete, custozi de arii protejate, persoane juridice, organizatii de mediu, s-au intalnit, in perioada 20-22 februarie, la Cluj-Napoca, unde au format Coalitia Nationala pentru Arii Protejate, cu scopul de a determina Guvernul sa isi asume raspunderea administrarii unui numar important de arii protejate din Romania care, desi sunt de importanta europeana sau mondiala, nu beneficiaza de vreo atentie din partea statului. "Ideea acestei coalitii este si de a determina o mare transparenta in emiterea legilor privind mediul, care, in 2008, au fost facute pe banda rulanta si strict in interes politic si nu in interesul ariilor protejate", a precizat Lascu.