Asociația Parcul Natural Văcărești caută 15 noi arii naturale urbane din România

Pentru următorii doi ani, Asociația Parcul Natural Văcărești, împreună cu organizațiile partenere, și-a propus să mobilizeze comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova 10 arii naturale în marile orașe ale țării și alte cinci în spațiul urban și peri-urban al Bucureștiului.

„Spre deosebire de parcurile urbane, ariile naturale implică elemente de conservare a biodiversității, de educație de mediu în natură și au un rol esențial în procesul de adaptare a orașelor la schimbările climatice. În fața acestui fenomen orașele se numără printre cele mai vulnerabile ecosisteme”, a declarat Florin Stoican, specialist în conservarea naturii și președintele Asociației Parcul Natural Văcărești.

Asociația Parcul Natural Văcărești este inițiatorul proiectului, având în prezent ca parteneri alte 4 organizații non-guvernamentale: Funky Citizens, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Centrul de Ecologie Montană și Societatea Carpatină Ardeleană EKE Satu Mare. Pe parcursul celor doi ani, Asociația și-a propus cooptarea mai multor organizații non-profit și grupuri de inițiativă active în sfera protecției mediului, a educației și a recreerii sănătoase, care să preia ștafeta pe plan local și să continue demersurile de înființare și protejare a ariilor naturale urbane.

Pe parcursul celor doi ani sunt planificate 15 evenimente educative dedicate publicului larg cu invitați din România și din alte țări; 15 tururi ghidate în ariile naturale identificate; promovarea în spațiul online a importanței naturii din orașe printr-un podcast și organizarea unei școli de jurnalism de mediu.

Beneficiarii proiectului sunt, în primul rând, locuitorii orașelor aglomerate. În viziunea proiectului, implicarea comunității este esențială, iar România poate avea o rețea națională de arii naturale urbane protejate chiar de către orășeni.

„Ariile naturale protejate urbane pot fi o realitate doar dacă cetățenii se implică civic și cer asta pentru comunitatea lor. Avem nevoie de sprijinul și încăpățânarea fiecărui cetățean pentru a cere autorităților locale și centrale ca zonele urbane sufocate ale României să facă și ele tranziția la orașe verzi europene”, a spus Elena Calistru, președintele Funky Citizens.

Proiectul „Rețeaua națională a ariilor naturale urbane” este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Funky Citizens, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Fundația Centrul de Ecologie Montană și Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare și beneficiază de o finanțare în valoare de 224,136 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este protejarea biodiversitatii urbane prin activarea și implicarea cetățenilor orașelor mari în crearea rețelei naționale de arii naturale urbane.

Alinierea României la standardele Uniunii Europene

Rețeaua ariilor naturale urbane reprezintă o adaptare la nivel local a strategiei Uniunii Europene pentru biodiversitate, parte a Pactului Ecologic European.

Promotorii proiectului susțin, printr-o campanie națională de advocacy, aprobarea proiectului de lege a ariilor naturale urbane, care se află în prezent în Camera Deputaților. Proiectul de lege este o noutate pentru România și vine în întâmpinarea angajamentelor asumate de către aceasta prin aderarea la Pactul Ecologic European, care îndeamnă statele membre să planifice și să implementeze soluții de conservare a biodiversității în orașe.

Citește și: 

Parcul Natural Văcărești va fi administrat de Primăria Generală a Capitalei

Parcul Natural Văcărești este în pericol să-și piardă caracteristicile naturale

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri