Din lungimea totala a raurilor monitorizate de Administratia Nationala Apele Romane in 2006, 29,8% reprezinta apa de clasa I de calitate. Procentul inseamna 8.051 de kilometri de rauri din cei 27.056 monitorizati, anunta institutia printr-un comunicat de presa.
46,4% din kilometrii de rauri monitorizati sunt de clasa a II-a de calitate, 16,5% sunt de clasa a III-a, 5,1% sunt de clasa a IV-a si 2,2% sunt de clasa a V-a, se arata in comunicatul care sintetizeaza concluziile monitorizarii apelor raurilor pe 2006.
Raportul mai arata ca cei mai mari poluatori ai apelor sunt Bucuresti, Galati, Braila, Tulcea, Giurgiu, Turnu Severin, Timisoara, Ploiesti, Targoviste, Bacau, Barlad, Vaslui, Suceava, Botosani, Husi, Timisoara.
In functie de sectorul industrial din care provine poluare, apele sunt distruse de complexe de crestere a animalelor, unitatile industriale Azomures Targu Mures, Energomineral Abrud, Oltchim Ramnicu-Valcea, Uzinele Cloro-sodice Govora, Chim Complex Borzesti, Letea Bacau, Petrobrazi, Viromet Victoria si de exploatarea miniera Sometra Copsa Mica, mai informeaza ANAR.
Potrivit statisticilor ANAR, volumul total al apelor uzate deversate in rauri este de peste 3.500 de milioane de metri cubi pe an. In 2006, un procent de 81 % din volumul total de apa uzata provenita de la aglomerari a fost descarcat fara epurare in rauri.