Aproape 200 de specii de pasari din lume risca sa dispara

Ultima evaluare a speciilor de pasari din intreaga lume arata ca mai multe ca niciodata sunt amenintate cu extinctia, potrivit Listei rosii a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN). BirdLife International, care elaboreaza cercetarile pentru Lista rosie a IUCN, a descoperit ca 1.227 de specii de pasari sunt clasificate amenintate cu extinctia la nivel mondial. Vestea cea buna este ca ele pot fi salvate daca se iau masuri de conservare.

Lista rosie a IUCN cuprinde acum 192 de specii de pasari la categoria “critic amenintate”, ceea ce inseamna ca acestea se confrunta cu un urias risc de extinctie.

“Este extrem de ingrijorator faptul ca numarul pasarilor critic amenintate de pe Lista rosie a IUCN continua sa creasca, in ciuda initiativelor de conservare reusite desfasurate in intreaga lume”, a declarat Simon Stuart, presedintele Comisiei IUCN pentru Supravietuirea Speciilor (SSC).

O pasare cantatoare descoperita recent in Colombia apare deja pentru prima data la categoria speciilor critic amenintate de pe Lista rosie a IUCN, ultimul habitat al acesteia ocupand suprafata de 1.200 de hectare. “Lucrurile continua sa se inrautateasca, la nivel mondial, insa exista si cateva initiative de conservare reusite care ne dau speranta”, a declarat Leon Bennun, reprezentant BirdLife.

Nu numai pasarile rare devin tot mai rare, ci si pasarile comune se imputineaza. “In Africa, pana si cele mai raspandite speci de pasari incep sa dispara, printre care si vulturul martial, acestea fiind clasate, prin urmare, intr-o categorie cu un nivel mai mare de amenintare”, a aratat Jez Bird din cadrul BirdLife International. “Aceste declinuri incep sa afecteze tot mai multe specii din fiecare continent”, a adaugat Bird.

Lista Rosie prezinta informatii despre plantele si animalele categorizate drept “Disparute” sau “Disparute in Salbaticie”, asupra speciilor care nu pot fi evaluate din lipsa detaliilor (Deficit de Informatie) si despre plantele si animalele care sunt sau ar fi “Aproape Ameintate”, daca nu ar exista programe de conservare.

Foto: giffbeaton.com

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri