Apicultorii protestează mâine şi cer aplicarea unor standarde de protejare a albinelor împotriva pesticidelor

Apicultorii din toată Europa vor demonstra mâine în fața Ministerelor Agriculturii şi vor cere aplicarea de standarde europene pentru protejarea albinelor împotriva pesticidelor în votul ce va avea loc chiar de Ziua Mondială a Albinei, pe 20 mai.

La București, apicultori și membri ai grupurilor preocupate de sănătatea mediului se vor aduna în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a înmâna petiția semnată de peste 3.000 de români care cer intervenția în sprijinul adoptării unei modalități corecte, fundamentată științific de evaluare a toxicității pesticidelor față de insectele polenizatoare, printre care și albinele.

Pesticidele creează dependență pentru albine într-un mod similar cu nicotina

Acțiunea se circumscrie unei serii de evenimente similare care vor avea loc și în alte capitale europene în data de 9 mai: Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga, Roma și Sofia.

„Cetățenii și apicultorii sunt îngrijorați în aceste zile, dând glas preocupărilor pentru soarta polenizatorilor, care se aud de la Riga la Berlin și de la Roma la București” declară Rebecca Falcon, managerul campaniei din partea organizației SumOfUs.

Votul este așteptat să se țină în 20 mai, ceea ce coincide cu Ziua Mondială a Albinei, în Comisia Permanentă pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje, la Bruxelles.

Eurostat: clasamentul ţărilor din UE care folosesc cea mai mare cantitate de pesticide. Pe ce loc se află România

Statele membre vor vota pentru ridicarea la un nou nivel a standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de EFSA – Autoritatea Europeană Pentru Siguranța Alimentară în anul 2013, dar neadoptat încă la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Albinele Europei sunt decimate de pesticide toxice dar pe 20 mai, chiar de Ziua Albinei, guvernele europene au șansa să voteze documentul cunoscut sub numele de Ghidul Albinei care stabilește noi standarde, cu bază științifică garantată de EFSA pentru evaluarea pesticidelor”, spune Mircea Ciocan, președinte ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România.

Conform unei analize științifice ample realizate la începutul acestui an, insectele lumii se îndreaptă rapid spre extincție, amenințând colapsul catastrofal al ecosistemelor naturale. Peste 40% din speciile de insecte sunt în declin și o treime sunt în pericol de dispariție, rata de extincție fiind de opt ori mai mare decât în cazul mamiferelor, păsărilor și reptilelor. Masa totală a insectelor scade cu 2,5% pe an, sugerând că acestea ar putea dispărea în decursul unui secol.

Studiul arată că agricultura intensivă, în special utilizarea pesticidelor, este principala cauză a declinului insectelor.

Un alt studiu realizat în 2016 arăta că aproximativ 1.4 miliarde de locuri de muncă și trei pătrimi din toate culturile agricole depind de polenizatori, în special de albine, care oferă servicii de fertilizare gratuite în valoare de miliarde de dolari.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri