Apele freatice in pericol din cauza supraexploatarii

Necesitatea reglementarii apelor subterane a fost dezbatuta in cadrul Adunarii generale a Natiunilor Unite de la New York, la inceputul acestei sapatamani. Cresterea importantei apelor freatice transfrontaliere poate duce la conflicte in statele care isi disputa aceste resurse, informeaza cotidianul Le Monde.

Reglementarea resurselor de apa freatica

Obiectivul ONU este de a induce o gestionare „echitabila si rezonabila” a apelor subterane pentru a permite regenerarea acestora si de a incuraja statele implicate sa ia masuri pentru a nu periclita resursele freatice vecine, in cazul in care aceastea sunt transfrontaliere.

800 de miliarde de metri cubi de apa din subsol sunt extrase anual, din care doua treimi sunt folosite pentru irigarea agricola si o patrime pentru apa potabila. Cea mai mare parte se duce la cateva tari ale lumii : Statele Unite, China, Pakistanul, Iranul, Mexicul, Arabia Saudita.

Hidrogeologul Jean Margat estimeaza ca 100 de miliarde de metri cubi de apa ar fi supraexploatati , fara a lua in consideratie si India unde situatia este critica dar cifrele nu sunt disponibile. Supraexploatarea aduce cu sine o scadere a nivelului panzelor de ape subterane si compromite regenerarea acestora, cauzand in plus o salinizare excesiva si poluare.

Resursele fosile neregenerabile

Apele fosile preistorice sunt cu atat mai vulnerabile, avand in vedere ca sunt foarte profunde si se gasesc in afara ciclului natural al apei ceea ce le face neregenerabile.

Exploatarea acestora a inceput in anii 90 si de atunci cantitati din ce in ce mai importante sunt extrase, de pana la 30 de miliarde de metri cubi anual.

Tarile dependente de ape freatice fosile sunt Arabia Saudita, Libia si Algeria, in proportii de la 35 pana la 80%.

„Este ca o exploatare miniera a apei, panzele freatice nu se regenereaza”, a mai adaugat Jean Margat.

O conventie internationala nu este neaparat solutia in ceea ce priveste apele freatice, avand in vedere ca Reglementarea Natiunilor Unite privind apele transfrontaliere de suprafata din 1997 nu a fost niciodata aplicata.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri