Apel pentru adoptarea urgentă a legii privind fermele de blănuri

Humane Society International/Europe face apel la Camera Deputaților pentru adoptarea urgentă a legii care interzice fermele de blănuri în România.

Organizația internațională care militează pentru protecția animalelor solicită dezbaterea și votarea proiectului de lege privind interzicerea fermelor de șinșile și nurci.

Humane Society International/Europe (HSI/Europe), prin reprezentanța sa din România, își exprimă îngrijorarea cu privire la amânarea dezbaterii în Camera Deputaților a proiectului de lege pentru interzicerea fermelor de șinșile și nurci.

Organizația face apel către Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și servicii specifice, precum și către membrii Camerei Deputaților, să accelereze procesul legislativ, în vederea eliminării acestei practici.

Proiectul de lege, care urmărește stoparea suferinței animalelor crescute în fermele de blănuri din România, nu a fost supus încă dezbaterii plenului, deși este a patra săptămână consecutivă în care acest vot era așteptat. Comisia pentru Agricultură a amânat din nou asumarea unui raport pe această temă.

„Cruzimea împotriva animalelor din fermele de blănuri trebuie oprită cât mai repede. Vorbim despre animale sălbatice care cresc chinuite în ferme, departe de habitatul lor natural. România trebuie să urmeze și ea exemplul altor țări europene, care au interzis această practică barbară.”, a declarat Andreea Roseti, directorul de țară pentru România al HSI/Europe.

Proiectul de lege adoptat de Senat, blocat în Camera Deputaților
Proiectul de lege a fost adoptat de Senatul României încă din decembrie 2022, dar de atunci nu a fost supus votului decisiv din Camera Deputaților.

În sesiunea parlamentară anterioară, dezbaterea în Comisia pentru Agricultură a fost amânată, fiind reprogramată pentru toamna acestui an.

În ciuda acestor amânări, există o presiune publică considerabilă pentru adoptarea legii. O petiție online susținută de 74.000 de cetățeni români solicită interzicerea fermelor de blănuri, iar organizațiile de protecție a animalelor au militat constant pentru a opri această practică.

România rămâne în urma altor țări europene
Până în prezent, 20 de țări europene, dintre care 15 state membre ale Uniunii Europene, au interzis complet fermele de blănuri. Printre acestea se numără Austria, Franța, Italia și Țările de Jos.

Alte țări precum Elveția și Germania au impus reglementări stricte, care au condus la încetarea creșterii animalelor pentru blană.

În plus, există în curs alte inițiative legislative în state europene, precum Bulgaria și Suedia.

Declinul industriei blănurilor în România
Industria blănurilor în România se află într-un declin accentuat. În prezent, în țară mai există doar șapte ferme de șinșile și două ferme de nurci, ambele având acționariat olandez.

Prin comparație, în 2013 existau aproximativ 150 de ferme de animale de blană în România.

În 2022, HSI/Europe a desfășurat o investigație sub acoperire în mai multe ferme de șinșile din România, documentând condițiile de suferință în care aceste animale erau crescute.

Anul următor, în luna mai 2023, HSI/Europe a organizat o dezbatere la București, la care au participat 13 grupuri de protecție a animalelor membre ale Fur Free Alliance, o coaliţie internaţională care militează pentru eliminarea fermelor de blănuri.

Apelul către autorități
HSI/Europe îndeamnă Comisia pentru Agricultură și Camera Deputaților să ia în considerare argumentele etice și publice împotriva acestei industrii și să voteze fără întârziere proiectul de lege.

Interzicerea fermelor de blănuri în România ar alinia țara la standardele europene de protecție a animalelor și ar pune capăt suferinței inutile a acestor animale sălbatice.

„Noi le avem în atenție și mai ales condițiile de bunăstare, mai ales că sunt niște animale care sunt crescute în regim de captivitate. Până acum nu avem niciun semnal că aceste norme ar fi fost încălcate. Dar trebuie să fim atenți ce ne dorim pentru că mai târziu o să avem de-a face și cu iepurele. Și el este animal de blană. Trebuie să fim foarte atenți ce se va întâmpla cu mielul și cu alte animale”, – a declarat pentru Euronews Dănuț Pole, Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA).

Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților a decis să supună la vot proiectul de lege săptămâna viitoare, fără a organiza noi dezbateri.

Este important de menționat că plenul Camerei Deputaților este for decizional și va avea ultimul cuvânt în acest proces legislativ. Senatul a adoptat deja inițiativa.

#fermedeblanuri #activismanimalier #drepturileanimalelor #romaniafarablanuri #opriticruzimea #endfurfarming #animalrights #protectwildlife #animalwelfare

spot_img

Ultimele știri