Organizatia pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) a facut un apel global pentru revizuirea strategiilor privind biocombustibilii si subventiilor pentru a proteja agricultorii saraci si pentru a evita impactul negativ asupra securitatii hranei, informeaza Earth Times.
„Biocombustibilii au atat avantaje, cat si riscuri. Rezultatul va depinde de contextul specific al tarii si de strategiile adoptate”, a declarat Jacques Diouf, directorul general FAO.
„Strategiile actuale au tendinta de a favoriza producatorii din tarile dezvoltate in dezavantajul producatorilor din tarile in curs de dezvoltare. Provocarea este reducerea sau administrarea riscurilor in acelasi timp cu a profita de oportunitatile pe care le ofera la nivel global”, a adaugat acesta.
Productia de biocombustibili din culturi agricole a crescut de trei ori intre 2000 si 2007, iar in prezent reprezinta aproape 2% din consumul mondial de combustibil pentru transport, sustine FAO.
Preturile la alimente au deja un impact negativ asupra tarilor in curs de dezvoltare care sunt dependente de importuri pentru a acoperi cererea. „In mod special, sunt periclitati consumatorii din zonele urbane sarace”, se arata intr-un raport FAO, in care se mai precizeaza ca locuitorii saraci ai planetei cheltuiesc jumatate din venit pe alimente.
Biocombustibilii pericliteaza, pe langa securitatea hranei, si mediul, raportul FAO notand ca productia si consumul extins de biocombustibili nu contribuie la reducerea gazelor cu efect de sera precum s-a crezut.