Activitatea de dezmembrare a autovehiculelor casate se poate face numai cu autorizatie de mediu. In caz contrar, persoanele care executa asemenea lucrari pot fi sanctionate.
Mai multe situatii de acest gen au fost inregistrate in judetul Dolj.
Drept urmare, intr-un cartier al municipiului Craiova au fost organizate actiuni de control, cu participarea comisarilor Garzii de Mediu Dolj, a angajatilor Politiei si ai Politiei Locale, precum si ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi.
Actiunile de control s-au derulat in perioada 11 – 13 februarie. Pe parcursul lor, patru persoane fizice care dezmembrau autovehicule fara sa aiba autorizatie de mediu au fost amendate cu cate 10.000 de lei.
Deseurile reciclabile nu trebuie incinerate
La randul lui, proprietarul terenului pe care se realizau aceste activitati a fost obligat sa salubrizeze zona. Pe acea suprafata se formase un depozit necontrolat de deseuri de circa 100 de tone, rezultate din dezmembrari auto. Proprietarului i s-a interzis sa incinereze deseuri reciclabile.
Tot pe parcursul actiunilor de control din ultimele zile, doi agenti economici au fost sanctionati pentru faptul ca nu au efectuat eliminarea deseurilor in instalatii autorizate. Fiecare dintre cele doua societati a primit o amenda de cate 40.000 de lei. Comisarii de mediu au dispus salubrizarea spatiilor in care exista depozite necontrolate de deseuri, precum si interzicerea incinerarii deseurilor de orice fel.
Actiunile de control de la Craiova au pornit la sesizarea unor localnici, care se plangeau de fumul degajat prin arderea izolatiei unor cabluri din cupru – actiuni menite sa recupereze cuprul.
In contextul in care asemenea activitati de recuperare a deseurilor neferoase au fost semnalate si in alte zone din judetul Dolj, echipele mixte de control vor efectua mai multe actiuni de control, in perioada urmatoare”, subliniaza Garda Nationala de Mediu.
Solutia legala si eficienta: Rematholding
Activitatea legala de dezmembrare a autovehiculelor scoase din uz se realizeaza, in Romania, prin intermediul celor peste 200 de puncte autorizate, din toate judetele. Cele mai multe puncte apartin societatii Rematholding. Dezmembrarea automobilelor in unitati specializate aduce beneficii maxime, atat pentru mediu cat si pentru economie:
Noi sortam si valorificam. Avem desfacere pentru sticla, hartie, plastic, cauciuc, pentru feroase si neferoase, pentru uleiuri si antigel”, declara Mihai Sofian, director general Rematholding.
In punctele autorizate pentru dezmembrari auto se recupereaza cea mai mare parte a componentelor si materialelor. Unele pot servi ca piese de schimb pentru alte masini, dar cele mai multe ajung la reciclare.