Ambalajele din carton reciclat, suspectate ca sunt cancerigene

Principalii producatori de alimente se gandesc sa renunte la ambalajele din carton reciclat, din cauza ingrijorarilor referitoare la siguranta acestora, potrivit unei anchete realizate de BBC.

Cercetarea arata ca au fost descoperite substante chimice toxice provenite din ziare reciclate, ce au contaminat unele produse alimentare vandute in cutii de carton. Substantele chimice, cunoscute si ca uleiurile minerale, provin din cerneluri de imprimare si sunt ascoiate cu aparitia cancerului si infectii la nivelul organelor interne.

Producatorul britanic de cereale Jordans a oprit utilizarea cartonului reciclat si exista informatii ca si alte firme incep sa se asigure ca ambalajele lor reciclate nu contin uleiuri toxice.

Reprezentantii Kellogg’s si Weetabix au declarat ca au luat masuri pentru a elimina cantitatea de ulei mineral din ambalajul lor.

Substantele din ambalaje, asociate cu cancerul

Expunerea la uleiurile minerale a fost asociata adesea de infectii la nivelul organelor interne si aparitia cancerului.

Un studiu al Guvernului din Elvetia a scos la iveala cantitati de uleiuri minerale de 10-100 ori mai mari decat limita acceptata in alimente precum pastele, orezul si cerealele vandute in cutii de carton fabricate din carton reciclat. Potrivit BBC, intr-una dintre lucrarile stiintifice pe aceasta tema, pericolul ca uleiurile minerale sa fie transferate in alimente este descris ca ”infricosator”.

Totusi, autoritatile elvetiene responsabile cu siguranta produselor alimentare au concluzionat ca acei consumatori care au o alimentatie echilibrata si variata nu au de ce sa isi faca griji, iar conducatorul stiintific al studiului, dr. Koni Grob, a subliniat ca cei care consuma alimente cu continut ridicat de uleiuri minerale ar trebui sa fie expusi la alimente contaminate timp de multi ani pentru ca sanatatea lor sa fie pusa in pericol.

Riscul creste odata cu durata ambalarii

Dr. Grob a realizat o cercetare similara comandata anul trecut de Ministerul Sigurantei Alimentelor din Germania. Analiza a scos la iveala faptul ca uleiul mineral trece cu usurinta din ambalaje in produse. 

Dupa ce au analizat mostre din 119 produse, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, cu cat alimentele stau mai mult in rafturile magazinelor, cu atat mai multe substante absorb. 

”Aproape 30 de produse din cele 119 nu contineau uleiuri minerale. Toate celelalte au depasit limitele standard, cele mai multe de peste 10 de ori. Am calculat ca, pe termen lung majoritatea produselor ar fi depasit cantitatea limita de uleiuri minerale de 50 de ori, iar multe dintre ele de mai mult de o suta de ori”, a declarat dr. Grob.

Limita de siguranta pentru hidrocarburile saturate din uleiurile minerale este de 0,6 mg/kg, potrivit legislatiei europene privind ambalajele produselor alimentare. 

Companiile nu vor sa renunte la cartonul reciclat

Reprezentantii Jordans au declarat ca, fiind o companie responsabila fata de mediu, care a folosit pana acum in mare masura ambalaje din materiale reciclate, a luat decizia sa renunte la aceasta initiativa, simtind ca este un subiect sensibil. 

Ancheta a BBC a constatat ca si alte companii alimentare sunt constiente de aceasta problema, dar niciuna nu a urmat exemplul Jordens pana in prezent.

Potrivit Federatiei pentru Alimente si Bauturi ce reprezinta companiile din industria alimentara din Marea Britanie, studiul suedez a reprezentat un punct de plecare pentru alte investigatii, dar nu este suficient pentru a intrerupe utilizarea cartonului reciclat. 

Mai mult de jumatate din cartonul utilizat in Europa este reprezentat de materiale reciclate, in contextul in care cartonul nou este mai scump si in cantitati insuficiente pentru a-l inlocui complet pe cel reciclat.

Raluca Petrescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri