Analize recente efectuate de oameni de stiinta austrieci au scos la iveala cel putin trei substante poluante in zona din Ungaria afectata de deversarea de noroi rosu, anunta Mediafax. Acestea ar putea avea repercusiuni la nivel ecologic, au declarat, ieri, membrii organizatiei Greenpeace, citata de MTI.
Pe langa continutul mare de arsenic, niveluri superioare normalului de antimoniu, nichel si cadmiu au fost gasite in mostre luate din noroiul rosu deversat in orasul Ajka si imprejurimi, potrivit unei declaratii a Greenpeace.
Rezultatele testelor efectuate de Autoritatea vieneza de mediu au aratat ca nivelul de antimoniu, substanta potential canceroasa, este de trei ori mai mare decat nivelul permis, sustine organizatia.
Nichelul este un alergen si cadmiul poate cauza probleme in solul tratat cu ingrasaminte chimice si are efecte negative, de asemenea, asupra sistemelor reproductiv si nervos, potrivit raportului.
Greenpeace a declarat ca poluarea cu arsenic din zona este cea mai grava problema si a criticat Guvernul ungar pentru ca nu a dat publicitatii rezultatele niciunui test de mediu, dupa deversarea de reziduuri chimice dintr-un rezervor spart, lunea trecuta.
Uniunea Europeana s-a angajat sa trimita sase experti pentru a verifica nivelul de poluare a aerului si apei, iar trei dintre acestia au sosit deja si au inceput lucrul in zona.
Potrivit unei declaratii a Greenpeace de vinerea trecuta, concentratia de arsenic din imprejurimile satului Kolontar, zona rezidentiala cea mai afectata de acest accident industrial, este dubla fata de nivelul normal, iar datele oficiale sunt eronate.
Autoritatea ungara in domeniul sanatatii si Academia ungara de Stiinte (ANTSZ) au raspuns ca metodele lor sunt testate, iar masuratorile lor corecte.