Mai multe plaje din Germania au fost inchise in aceasta perioada dupa ce algele au invadat tarmurile, acoperind suprafata apei pe sute de kilometri. Fenomenul a afectat anul acesta si Marea Britanie, obligand autoritatile sa ia masuri pentru reducerea poluarii tarmurilor.
Un imens strat de alge verzi, de peste 380.000 km patrati, ce depasteste dimensiunea Germaniei, acopera in prezent Marea Baltica. Ca si in Marea Britanie, fenomenul a fost provocat de agricultura intensiva si de azotul produs in urma proceselor din acest sector, azot deversat in ape.
La inmultirea nestavilita a algelor au contribuit si temperaturile foarte ridicate din aceasta vara, precum si absenta vantului.
Marea Baltica comunica cu Marea Nordului printr-o foarte mica stramtoare, iar in aceasta zona poluarea cu alge, ce degaja un gaz toxic cand se descompun, pune in pericol ecosistemul si sanatatea populatiei.
In urma cu un an, reprezentantii tarilor cu iesire la Marea Baltica s-au intalnit, la initiativa Finlandei, pentru a stabili un program de masuri pentru reducerea poluarii din aceasta mare.