Un singur proiect a fost depus si aprobat in judetul Alba pentru a obtine finantare din Fondul de Mediu in vederea extinderii suprafetelor de spatii verzi.
Autoritatile din Aiud au depus, potrivit prefectului Cosmin Covaciu, un astfel de proiect, in valoare de aproape 65.000 de lei, in vederea amenajarii unei intersectii cu lucrarile aferente zonelor verzi si mobilier urban. Prefectul de Alba a declarat, joi, ca spera sa existe si alte obiective de acest gen propuse spre finantare nerambursabila de autoritatile locale in scopul infiintarii de noi parcuri sau pentru extinderea si reabilitarea celor existente.
Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati a demarat in 2007 si va continua si in acest an. Valoarea totala a proiectelor finantate la nivelul tarii a fost de 60 de milioane de lei.
Potrivit statisticilor, mai mult de jumatate din totalul celor peste 250 de hectare de spatii verzi amenajate si zone de agrement din Alba se afla in orasele Alba Iulia, Cugir si Sebes.
Raportat insa la numarul populatiei, municipiul Alba Iulia se incadreaza mult sub norma europeana, cu o suprafata de doar opt metri patrati pe locuitor.
Cea mai buna situatie din acest punct de vedere se inregistreaza in orasul Cugir, unde media este de peste 22 mp/cap de locuitor, respectiv in municipiul Sebes, cu aproape 21 de mp/cap de locuitor.
La polul opus se afla orasele Baia de Aries, Campeni si Teius, care au sub un metru patrat de spatiu verde pe cap de locuitor.