Ingrasamintele organice pot reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera daca sunt utilizate corect, conform unui nou studiu stiintific, informeaza GreenBiz. Dar daca comunitatea fermierilor de culturi organice nu isi creeaza tinte clare pentru protectia mediului, castigurile pot fi sufocate de transportul maritim international si de lanturile de furnizare.
Raportul , intitulat „Rolul potential al compostului pentru reducerea gazelor cu efect de sera”, a fost dezvoltat de catre Enzo Favoino si Dominic Hogg si publicat in februarie 2008 in publicatia „Waste Management and Research”, publicatie specializata pe schimbarile climatice si problema deseurilor.
In raport, autorii arata ca solurile tratate cu compost organic pot absorbi si capta carbonul mai bine decat solurile pe care se folosesc fertilizatori conventionali, care servesc pentru a seca si a elibera carbonul din sol. Cresterea cantitatii de ingrasamant organic pentru solul din fermele italiene cu 15% ar duce de fapt la reducerea aceleiasi cantitati de emisii de dioxid de carbon din aer in fiecare an, emisii provenite din arderea combustibililor fosili.
Dar compostul organic nu este neaparat o metoda 100% corecta de a reduce amprenta de carbon a agriculturii. La targul anual international de la Nurenberg, Germania, „Nature and more Dinner”, expertii in agricultura si cei de mediu s-au intalnit in vederea discutiilor despre cum va afecta mediul practicile de agricultura organica. Aici s-a pus problema transportului de fructe si legume organice care afecteaza clima. Merele organice din Argentina sau fructele avocado din Chile ar putea face mai mult rau din cauza transporturilor, chiar daca sunt organice.
Aceste probleme au fost discutate in mod repetat in ultimile luni. La sfarsitul anului trecut, Dole a anuntat ca va face lanturile de furnizare de ananas si banane neutre din punctul de vedere al carbonului, iar rapoartele date publicitatii de Greenpeace si Uniunea Nationala Britanica de Fermieri arata ca agricultura poate fi o industrie neutra.