Agricultura britanica poate deveni un sector neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon daca profita de numeroasele tehnologii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, daca eficientizeaza consumul de energie si daca exploateaza energiile regenerabile, arata un nou raport elaborat de Uniunea Nationala a Fermelor din Marea Britanie.
Raportul, Parte a solutiei : Schimbarile Climatice, Agricultura si Managementul Solului, isi propune sa demonstreze ca o colaborare intre sectoarele agriculturii, fondului forestier si managementului solului cu guvernul ar putea aduce schimbari semnificative in bine in ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera in urmatorii ani.
Agricultura reprezinta, in prezent, 7% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera din Marea Britanie, ceea ce inseamna mult mai putin decat media globala care este de 10 – 12 procente. Dar, pe langa obiectivul de reducere a emisiilor, strategia isi propune si cresterea numarului de situri de producere a energiei din surse regenerabile la fermele din tara.
Raportul precizeaza ca in ultimii ani emisiile provenite din agricultura au scazut usor in Marea Britanie, mai ales datorita scaderii numarului de vite si a folosirii ingrasamintelor pe baza de azot. Dar daca sectorul adopta mai multe masuri ecologice, emisiile ar putea scadea semnificativ, precizeaza raportul.
Printre recomandarile raportului se numara masuri de crestere a recoltei, practici care minimalizeaza sau elimina aratul si folosirea unui amestec de ingrasamant natural si paie. Astfel de masuri pot creste cantitatea de dioxid de carbon pastrata in sol. Autorii raportului mai recomanda transformarea pamanturilor mai putin productive in zone umede, pamanturi cu turba si pentru vegetatie naturala.
„Administratorii pamanturilor pot avea o contributie pozitiva la diminuarea impactului schimbarilor climatice prin furnizarea culturilor pentru energie regenerabila si prin stocarea dioxidului de carbon in copaci si sol”, a declarat Henry Aubrey-Fletcher, presedintele Country Land & Business Association (CLA), care a participat la realizarea studiului.
Raportul subliniaza cinci prioritati ale sectorului agriculturii:
- Accentuarea cercetarii pentru a adauga sursele managementului solului la inventarul de gaze cu efect de sera al Marii Britanii, incluzand dioxidul de carbon din sol si dioxidul de azot, reducerea sau eliminarea sistemelor de arat si modele integrate pentru toate sistemele fermelor.
- Implementarea unor practici de eficientizare a azotului elaborate de experti din industria ingrasamantului, agronomi si nutritionisti pentru animale.
- Cresterea constientizarii asupra cantitatii de dioxid de carbon si folosirea stimulentelor financiare pentru promovarea eficientizarea energiei si managementului dioxidului de carbon de catre fermieri.
- Ajutarea fermierilor sa foloseasca emisiile de metan si deseurile animale pentru a genera caldura
- Constientizarea asupra potentialului industriilor pe baza de sol pentru producerea de energie regenerabila, fie prin tehnologii de captare a deseurilor si emisiilor, fie prin cultivarea de plante pentru biocombustibil.
Acest articol a fost preluat cu acordul GreenBiz