Agenţia Europeană de Mediu: Soluțiile pentru problema deșeurilor din UE sunt refolosirea și reciclarea

Agenţia Europeană de Mediu (EEA) a publicat, luni, două rapoarte în care transmite că Uniunea Europeană poate gestiona problema creată de cantitățile în creștere de deșeuri de plastic, baterii, electronice și textile prin îmbunătățirea modelelor de business circulare și prietenoase cu mediul, dar și a politicilor care încurajează reutilizarea și reciclarea.

VIDEO Gunoiul, sub lupă. PET-ul, de la clopot până la reciclator

„Ţările membre ale Uniunii Europene se confruntă cu o problemă legată de gestionarea milioanelor de tone de deșeuri generate de Europa în fiecare an, în ciuda creșterii numărului de interdicții și a regulilor internaționale mai stricte privind exportul anumitor deșeuri către alte țări. Există o creștere a îngrijorărilor privind impactul acestor deșeuri asupra mediului și asupra sănătății noastre, precum și a impactului extracției resurselor, a producției și consumului. Generarea de deșeuri duce și la poluarea aerului, apei și solului, precum și la schimbările climatice și la pierderea biodiversității”, a transmis Agenția într-un comunicat.

Cele două rapoarte ale EEA oferă o evaluare a exportului de deșeuri, din prisma economiei circulare, și o privire asupra pierderii resurselor din cauza managementului deșeurilor (în special al deșeurilor electrice și electronice, bateriilor, textilelor și plasticului).

„Uniunea Europeană trebuie să găsească modalităţile prin care să îşi trateze deşeurile plastice într-o manieră respectuoasă cu mediul, de exemplu prin creşterea reutilizării şi reciclării”, a subliniat Agenţia Europeană de Mediu (EEA), potrivit The News, care citează AFP.

DEEE
foto: .emag.suez-environnement.com

Conform raportului prezentat de EEA, într-un singur an UE produce 30 milioane de tone de deşeuri plastice, dintre care doar 17% sunt reutilizate sau reciclate. Aceasta în condiţiile în care, în 2017, cererea de plastic în cele 28 de state membre UE, plus Elveţia şi Norvegia, s-a ridicat la 51 milioane tone, utilizate în principal pentru ambalaje şi construcţii.

„O proastă gestiune a deşeurilor plastice are efecte negative asupra mediului înconjurător şi a climei, în special bucăţile de plastic şi microparticulele de plastic din râurile şi oceanele din întreaga lume”, susţine EEA.

La începutul lui 2019, UE exporta în fiecare lună aproximativ 150.000 de tone de plastic. Această cifră era de două ori mai mare în anul 2016, cu 300.000 de tone exportate în fiecare lună, în principal spre China şi Hong Kong, care între timp au restricţionat importurile de deşeuri şi le-au reorientat spre alte ţări asiatice unde tratarea deşeurilor este mai puţin controlată.

În cazul deşeurilor electronice (PC-uri vechi, aparate foto, televizoare), Agenţia Europeană de Mediu a informat că din cele 10,3 milioane tone de deşeuri produse doar 40% sunt recuperate.

Reciclarea poate garanta o valorizare eficientă a componentelor electronice şi o limitare a efectelor asupra mediului, estimează EEA, care citează un studiu norvegian din anul 2016 care sugerează că reciclarea unui singur telefon mobil permite economisirea echivalentului unui kilogram de CO2.

spot_img

Ultimele știri