Agenţia Europeană de Mediu: milioane de europeni sunt afectaţi de poluarea fonică și numărul lor e in creștere

Cel puțin unul din cinci europeni este expus în prezent la niveluri de zgomot considerate dăunătoare pentru sănătatea lor, potrivit unui raport Agenției Europeane de Mediu (AEM). Insituția estimează că acest număr va crește în anii următori.

Principala sursă de poluare fonică în Europa este traficul rutier, iar zgomotul ar urma să se agraveze în următorii ani din cauza creşterii traficului rutier şi a expansiunii urbane.

Căile ferate, aeronavele şi industria reprezintă celelalte surse principale ale poluării fonice ambientale. Zgomotul feroviar a afectat aproximativ 22 de milioane de persoane, în timp ce patru milioane de persoane au fost expuse la niveluri ridicate de zgomot produse de aeronave, a precizat agenţia cu sediul la Copenhaga.

Raportul oferă o actualizare a tendințelor de poluare fonică în perioada 2012-2017. De asemenea, oferă o perspectivă a proiecțiilor de zgomot viitoare, precum și a impacturilor asociate asupra sănătății în Europa, pe baza noilor orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind efectele asupra sănătății de la expunerea la zgomot.

Raportul oferă o actualizare a tendințelor de poluare fonică în perioada 2012-2017. De asemenea, oferă o perspectivă a proiecțiilor de zgomot viitoare, precum și a impacturilor asociate asupra sănătății în Europa, pe baza noilor recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind efectele expunerii la zgomot asupra sănătății.

Agenția estimează că 113 milioane de persoane sunt afectate pe termen lung de zgomot de cel puțin 55 de decibeli. În majoritatea țărilor europene, peste 50% dintre locuitorii din zonele urbane sunt expuși la niveluri de zgomot provenit din traficul rutier de 55 dB sau mai mari. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este posibil să apară impacturi asupra sănătății la acest nivel de poluare fonică. UE consideră că expunerea pe termen lung la nivel de zgomot de peste 55 de decibeli este ridicată.

Expunerea la poluarea fonică are efecte semnificative asupra sănătăţii, conducând la boli cardiace şi chiar deces prematur. Expunere pe termen lung la zgomote de mediu provoacă anual aproximativ 12.000 de decese premature în Europa, a mai spus agenţia. Printre alte probleme se numără tulburări de somn care afectează 6,5 milioane de oameni. De asemenea, copiii expuşi la niveluri ridicate de zgomot la şcoală se pot confrunta cu probleme de citit.

Pe lângă faptul că afectează oamenii, poluarea fonică este și o amenințare tot mai mare pentru viața sălbatică atât pe uscat, cât și în apă. Zgomotul poate reduce succesul reproducerii și crește mortalitatea, iar animalele se refugiază în zone mai liniștite.

În timp ce statele membre ale UE au înregistrat unele progrese în ceea ce privește cartografierea și raportarea mai multor zone cu zgomot ridicat în întreaga Europă, obiectivele generale de politică privind zgomotul mediului nu au fost încă realizate. În mod special, obiectivul stabilit pentru 2020 prin cel de-al șaptelea program de acțiune pentru mediu este reducerea poluării fonice și trecerea la nivelurile recomandate de OMS pentru expunerea la zgomot nu va fi atins. Poluarea zgomotului este prevăzută să crească din cauza dezvoltării urbane viitoare și a cererii crescute de mobilitate.

Există țări care iau deja măsuri variate de reducere şi gestionare a nivelurilor de zgomot în oraşe, printre care înlocuirea vechiului pavaj al drumurilor, gestionarea mai bună a fluxurilor de trafic şi reducerea limitelor de viteză la 30 km pe oră. Alte măsuri de reducere a zgomotului produs de trafic vizează încurajarea oamenilor să utilizeze bicicleta, să meargă pe jos sau să folosească vehicule electrice.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri