Administația Națională Apele Române a început o operațiune de ecologizare a lacului Bicaz

Administația Națională Apele Române a început de luni o operațiune de ecologizare a unor zone ale lacului Bicaz, după ce a fost contaminat cu tone de deșeuri în urma ploilor torențiale din ultima perioadă. 

A. N. Apele Române a trimis o echipă de 18 persoane din cadrul Formației de Lucru S.G. A. Neamț/ A.B.A Siret care operează 7 bărci cu motor, 2 bărci și 2 buldoexcavatoare.

Operațiunea a primit și susținerea unor firme private, care au pus la dispoziție containere pentru transportul deșeurilor și o autospecială de compactat PET-uri. Romsilva a pus la dispoziție o barcă cu motor, personal de deservire și buștenii necesari lanțurilor de colectare. Alte mijloace logistice au fost oferite de I.S.U. Neamț (o barcă cu motor şi o basculantă) și Hidroelectrica S.A. (o macara şi un boxcontainer).

„Pe lacul Bicaz, cu preponderență în zona barajului și în zona viaductului de la Poiana Largului, din cauza ploilor torențiale căzute din ultima perioadă, s-a acumulat o cantitate importantă de PET-uri și alte deșeuri plutitoare aduse de râul Bistrița, care reprezintă un pericol iminent la adresa mediului, dar creează și un disconfort vizual miilor de persoane care vizitează această zonă turistică.”, au declarat reprezentanții A.N. Apele Române într-un comunicat de presă.

Tone de deșeuri de plastic au ajuns în lacul Bicaz de pe râul Bistrița și afluenții săi în urma ploilor torențiale din ultima perioadă. Hidroelectrica estima zilele trecute că sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice şi 10 tone de alte deşeuri. Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafaţa lacului) şi se întreptau în mod natural către frontul de retenţie al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru). Producătorul de electricitate a amenințat zilele trecute că va da in judecată autoritățile pentru recuperarea daunelor înregistrate.

carturesti.ro

Acțiunile de ecologizare sunt desfășurate în colaborare cu cu R.N.P. Romsilva, Hidroelectrica S.A., Consiliul Județean și Prefectura Județului Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, reprezentanți ai Jandarmeriei din același judet, precum și cu alte instituții deconcentrate (Garda de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri