Adevarul: Zona verde in loc de reziduuri, la Azomures

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, vrea ca iazul cu reziduuri de la combinatul chimic din oras sa treaca in administrarea municipalitatii

Iazul de la Azomures reprezinta o sursa sigura de poluare pentru raul Mures. Cu o investitie de 17 milioane de euro, acesta ar putea deveni „plamanul" zonei.

Inchis de la 1 ianuarie 2007, iazul cu reziduuri chimice de la Combinatul chimic Azomures Targu Mures, in suprafata de 32 de hectare, constituie, impreuna cu cele de la CS BICAPA Tarnaveni, cele mai periculoase surse de poluare chimica din judetul Mures.

Peste 30 de hectare de verdeata

Daca in privinta iazului de la Tarnaveni pana acum nu exista niciun semnal pozitiv, cele 32 de hectare ale iazului de la Targu Mures ar putea fi preluate de primaria municipiului si transformate intr-o „alveola pulmonara" a zonei.

Primarul orasului Targu Mures, Dorin Florea, a anuntat ca intentioneaza sa propuna Ministerului Mediului preluarea de catre Primarie a batalului de la AZO, pentru a-l impaduri. „Ministrul mediului (Attila Korodi – n.r.) se da ranit si nu vede anumite lucruri decat in campanie electorala.

Il rog sa faca o vizita la Targu Mures, pentru a vedea cum arata batalul de la AZO. E un program de circa 15-17 milioane de euro, atrasi din fonduri europene si care se finanteaza 99%. In acel loc se pot planta 30 de hectare de padure, care ar putea fi o alveola pulmonara pentru oras", sustine Dorin Florea.

Amenintare pentru oras

Totodata, edilul sustine ca, prin amenajarea unui nou batal, SC Azomures SA isi respecta programul de investitii pe care trebuie sa le faca pentru protectia mediului, in timp ce vechiul iaz constituie o grava problema de poluare a raului Mures – „lucru ce ar trebui sa preocupe toate primariile romanesti, pana la granita cu Ungaria".

„Batalul vechi e inchis acum. Se poate intampla, insa, ca actionarii turci sa vanda si municipiul sa ramana cu aceasta amenintare", a atentionat Florea. Acesta a spus ca i-a propus si primarului din Tarnaveni o solutie similara, pentru rezolvarea problemei iazurilor cu reziduuri chimice de la Combinatul Chimic BICAPA, aflat in lichidare.

Danut Stefanescu, inspectorul-sef al Agentiei pentru Protectia Mediului, a spus ca, teoretic, batalul poate fi transformat in padure, desi ar presupune costuri uriase, mai ales ca jumatate din suprafata e acoperita cu apa.

„Ministerul Mediului nu are nicio legatura cu batalul. El este in proprietatea Azomures, patronatul turc fiind singurul in masura sa decida ce destinatie ar putea avea iazul de reziduuri chimice", a spus Stefanescu. Pana la inchiderea editiei, nu am reusit sa obtinem un raspuns din partea conducerii Azomures.

17 milioane euro

– sunt necesari pentru a transforma iazul in peste 30 de hectare de padure

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri