Adevarul: Zona romaneasca de selectare a deseurilor

Primaria orasului Tasnad va colecta deseurile alaturi de alte sase localitati din judetul Satu Mare. Autoritatile locale din Sauca, Sacaseni, Santau, Pir, Craidorolt si Cehal impreuna cu primaria de la Tasnad au intocmit un program zonal prin care deseurile menajere din gospodariile localnicilor vor fi transportate la groapa de gunoi a orasului, dupa ce au fost sortate pe mai multe categorii.

Proiectul de selectare a deseurilor este finantat de catre Asociatia de Dezvoltare Regionala Cluj si va costa 900.000 de euro. In total, in program vor fi cuprinsi toti cei 21.146 locuitori ai celor sapte localitati partenere. Autoritatile locale si-au propus sa cumpere 10.085 europubele, 68 eurocontainere si doua autogunoiere compactoare.

De asemenea, se vor incheia contracte cu persoanele fizice, institutiile publice, autoritatile administratiei publice locale si cu agentii economici interesati de materialele reciclabile. Programul va fi pus in aplicare incepand cu anul 2008.

Reprezentantii Primariei Tasnad au declarat ca vor asigura infrastructura pentru implementarea intregului sistem integrat de management regional al deseurilor din zona. Potrivit consilierilor judeteni, prin acest program, intreaga populatie va beneficia de un management al deseurilor, in timp ce in prezent doar 35% din locuitorii judetului beneficiaza de servicii de salubritate.

Groapa de gunoi se reabiliteaza

Prima masura este inchiderea depozitului actual de deseuri si apoi va fi reabilitata intreaga zona. Apoi, firma desemnata sa se ocupe de proiect va construi un nou depozit regional, in conformitate cu cele mai stricte norme de mediu europene. De asemenea, in cadrul programului vor fi construite doua statii de transfer, la Carei si Negresti-Oas, precum si patru microstatii la Tasnad, Beltiug, Livada si Valea Vinului.

Spatiile rurale de depozitare a deseurilor care in prezent sunt neautorizate vor fi inchise. Proiectul prevede si inchiderea depozitelor existente in orasele Carei, Negresti-Oas si Tasnad, astfel incat intreaga zona sa devina complet ecologica.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri