Adevarul: „Vom plati sute de mii de euro pe zi pentru gropile de gunoi“

Ministrul Mediului spune ca respectarea obligatiilor privind inchiderea gropilor de gunoi in acest an este imposibila. Consecinta: sanctiuni financiare. Toate gropile comunale de gunoi trebuie inchise pana la mijlocul lunii iulie. Alte 68 de depozite municipale trebuie sa-si sisteze activitatea in cursul acestui an.

Termenul-limita pentru inchiderea gropilor de gunoi comunale neconforme este data de 16 iulie 2009, potrivit obligatiilor asumate de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

De asemenea, potrivit calendarului stabilit pentru inchiderea etapizata a gropilor de gunoi neconforme cu normele europene de mediu, alte 78 de depozite municipale trebuie sa-si sisteze activitatea in cursul acestui an.

Zece din 78

Dintre cele aproape 80 de astfel de depozite, numai zece au fost inchise pana in prezent: Teius, Sebes – judetul Alba, Targu Ocna – judetul Bacau, Predeal – judetul Brasov, Calan, Geoagiu – judetul Hunedoara, Cavnic – judetul Maramures, Mizil – judetul Prahova, Brezoi, Babeni, Balcesti – judetul Valcea, Budesti – judetul Calarasi, Vlahita – judetul Harghita – si Buftea – judetul Ilfov.

Totodata, in paralel cu inchiderea etapizata a gropilor de gunoi, autoritatile locale trebuie sa inceapa constructia unor depozite ecologice de deseuri, care sa respecte standardele europene de mediu.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, dintre cele aproape 65 de astfel de depozite necesare, in Romania exista in prezent numai 20 – cate unul in judetele Arad, Bihor, Brasov, Braila, Buzau, Dolj, Ialomita, Mures, Neamt, Sibiu si in Capitala, doua in judetul Ilfov, trei in Constanta si patru in Prahova.

O alta solutie pentru depozitarea gunoaielor este folosirea altor gropi de gunoi, care trebuie inchise in perioada 2010-2017. Unele dintre ele au devenit inca de acum neincapatoare pentru volumul mare de deseuri.

In Tulcea, spre exemplu, societatea de salubritate a anuntat ca nu va mai strange gunoiul de la populatie din cauza ca nu are unde sa il depoziteze. Activitatea vechii gropi de gunoi a fost sistata, desi termenul la care trebuie inchisa este sfarsitul anului 2015.

Proiecte numai pe hartie

Romania poate sa acceseze in perioada 2007-2013, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro pentru inchiderea gropilor de gunoi si pentru realizarea de depozite ecologice.

Desi oficialii Ministerului Mediului anuntau, in 2007, ca pana la inceputul anului 2008 vor transmite spre aprobare Comisiei Europene proiecte in valoare de 200 de milioane de euro, pana in prezent nu a ajuns pe masa forului european decat o singura aplicatie de finantare, pentru judetul Bistrita-Nasaud.

Conform datelor furnizate de Ministerul Mediului, alte 27 de proiecte al caror stadiu de pregatire se afla in diferite faze urmeaza sa fie transmise Comisiei Europene pe parcursul acestui an.

Intarzierile in procesul de inchidere a gropilor de gunoi si de realizare a depozitelor ecologice au doua consecinte. Pe de o parte, autoritatile locale risca sa nu mai aiba unde sa depoziteze deseurile stranse de la populatie.

Pe de alta parte, neindeplinirea obligatiilor fata de UE atrage declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului de aderare), in urma careia Romania ar trebui sa plateasca amenzi de sute de mii de euro pe zi.

Amenzile, suportate de autoritatile locale

Obligatiile privind gestionarea deseurilor prin inchiderea vechilor gropi si realizarea depozitelor revine, in primul rand, autoritatilor locale. Instrumentele financiare de care dispun administratiile locale in acest sens sunt fondurile bugetare alocate acestui sector sau finantarea europeana care poate fi primita pana in 2013.

„Am luat legatura cu primarii si cu presedintii Consiliilor Judetene, le-am trimis pana acum trei scrisori prin care am cerut sa grabeasca inchiderea gropilor de gunoi”, a declarat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.
La randul sau, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ca problema gropilor de gunoi „este una grava, iar penalitatile impuse de Uniunea Europeana nu se mai negociaza”.

In opinia ministrului, numai 70-80% din totalul gropilor de gunoi comunale vor fi inchise pana la data de 16 iulie 2009, ceea ce va atrage cu siguranta declansarea procedurii de infringement: „Eu voi merge la Comisie sa cer o pasuire, dar sunt aproape sigur ca se va declansa”.

Potrivit lui Nemirschi, neinchiderea gropilor comunale pana in iulie si a celorlalte 68 de depozite municipale pana la sfarsitul anului inseamna plata unor amenzi de 200.000 de euro pe zi catre bugetul european.

„Nu avem alta solutie decat sa transferam amenzile celor vinovati si voi inainta o propunere in acest sens Guvernului”, a spus ministrul.

Modele: Italia si Grecia

Aceasta solutie a fost gasita, spune demnitarul, in urma discutiilor avute cu ministrii de resort din Italia si din Grecia, state care au avut, de asemenea, probleme in sectorul deseurilor.

Varianta aplicata in cele doua tari a fost transferarea catre autoritatile locale a sumelor datorate la bugetul Uniunii.

spot_img

Ultimele știri