Adevarul: Veri racoroase in case cu pereti din paie

Zidurile de o jumatate de metru impiedica transferul de caldura. Paiele sunt acoperite in interior cu panouri de rigips, iar in exterior cu scanduri de lemn.

Constructiile civile din baloti de paie au fost, initial, doar solutii provizorii pentru indienii din rezervatiile americane. Dispretuite chiar si de copii, pentru ca lupul cel rau darama „casa de paie" a primului purcelus numai sufland peste ea, aceste locuinte sunt – de fapt – uimitor de rezistente si supereficiente din punct de vedere energetic.

Cercetatorii au inceput sa le analizeze cu atentie calitatile abia dupa ce au aflat ca indienii din rezervatii refuzau sa se mute in case noi, din lemn si caramida, pe motiv ca le placeau mai mult locuintele vechi, cu peretii din paie.

Balotii impiedica transferul energiei

Arheologii spun ca oamenii si-au construit locuinte „captusite" cu paie sau fan inca din preistorie. Criza imobiliara din Statele Unite, care a inceput imediat dupa uraganul Katrina si are efecte pe piata creditelor pentru locuinte chiar si acum, a determinat antreprenorii sa priveasca din nou, cu atentie, banalele paie.

Analizandu-le calitatile, constructorii au observat ca un balot de paie este un izolator perfect, care nu permite pierderea caldurii prin pereti in timpul iernii, iar vara impiedica incingerea locuintei, pastrand o racoare mai mult decat confortabila.

Transferul de caldura este mult ingreunat de stratul gros de aer cuprins intre paiele balotului, aerul fiind, dupa cum se stie, cel mai slab conducator de caldura. Experientele au dovedit ca racoarea din casa poate fi mentinuta la un nivel placut folosind aerul conditionat numai cel mult doua ore pe zi.

Pret mic, calitate extra

Costul unui balot nu depaseste un dolar si, adaugand banii necesari ridicarii unei structuri de rezistenta metalice, cu fundatie clasica de beton, e limpede ca aceste case pot salva industria constructiilor din impasul lipsei de credite.

Casa din baloti de paie costa, in final, intre 12.000 si 20.000 dolari, si asta numai pentru ca i se monteaza toate utilitatile moderne: canalizare, electricitate, aer conditionat si ferestre termopan.

Cel care locuieste in ea beneficiaza de inca un avantaj financiar: consumul redus de energie! Vara nu este necesara folosirea instalatiei de aer conditionat decat aproximativ doua ore pe zi, ceea ce reduce cu 80% factura de electricitate. Energia termica necesara in timpul iernii este de patru ori mai mica decat a caselor obisnuite, ceea ce scade si cheltuielile de incalzire.

Cu 20.000 de euro, zece barbati tineri pot ridica o casa de 400 de metri patrati locuibili, cu doua niveluri, intr-o singura vara. In interior, cu ajutorul unor pereti despartitori, se pot amenaja 10 apartamente pentru necasatoriti in care, ulterior, ei isi pot intemeia un camin.

Facand un calcul simplu, rezulta ca fiecare dintre ei trebuie sa investeasca 2.000 de euro si lunile din vacanta de vara, iar in toamna are deja un mic apartament, de 40 de metri patrati, in care poate locui.

In Louisiana a fost inaltata o astfel de casa, sub forma de experiment, de zece copii din patru orfelinate, care deveneau majori si nu mai puteau locui in fostele camine. Ei au ridicat casa cu sprijinul echipei de la emisiunea lui Oprah, dar cu bani si munca proprie. La sfarsit, intreg mobilierul le-a fost facut cadou de echipa de filmare.

Avand un adapost, tinerii isi economisesc acum mai bine banii din salariu si au sanse reale sa se integreze onorabil in societate. Lipsa casei era pentru ei un handicap major.

Avantajele constructiilor din baloti de paie

Se construiesc repede si usor, mai ales daca se consulta un specialist

Sunt eficiente din punct de vedere energetic, intrucat nu permit transferul de caldura

Rezista bine la cutremure

Sunt foarte ieftine si oamenii cei mai saraci le pot construi singuri

Pot fi frumoase si confortabile, daca sunt finisate cu gust

Economisesc cheresteaua si alte materiale de constructii

Rigidizarea constructiei se face usor

Secretul ridicarii unei case din baloti de paie este acoperisul. Acesta se construieste separat si apoi se monteaza in partea superioara a structurii de rezistenta. De obicei, structura se face din barne de lemn tare (stejar sau fag), dar poate fi si din otel, mai ales in cazul constructiilor cu etaj.

Daca structura casei e bine calculata, faptul ca grosimea peretilor este facuta din paie nu conteaza, pentru ca nu ele preiau greutatea acoperisului. Acesta poate fi solid sau din trestie, dar neaparat bine izolat, astfel incat sa nu ramana gauri intre el si perete, ca sa nu fie ridicat de curentii de aer.

Toate „bucatile" casei din paie se asambleaza pe masura ce se adauga, fie prin tarusi de lemn, fie prin legaturi sau dispozitive metalice (placute din otel cu suruburi, de pilda). Dupa rigidizarea realizata in prima etapa, la finisare se aplica materiale de umplutura, cu capacitate mare de lipire, care intaresc constructia suplimentar.Totul poate fi acoperit cu un strat subtire de lut, pentru a obtine un aspect rustic.

Tehnologia ridicarii unei case din baloti

Modelul american de a construi impreuna cu familia si colegii poate reduce suma necesara ridicarii unei case din baloti pana la aproximativ 6.000 dolari. Pe internet exista deja sute de site-uri unde poti afla tot ce-ti trebuie pentru a-ti inalta singur o astfel de casa.

Fundatia casei din paie poate fi realizata din pietre de rau cimentuite intr-un sant de 70 centimetri adancime. Baza casei poate fi facuta din beton sau din „caramizile saracului", adica din pamant amestecat cu balega de cal si paie. Renumita „paianta" romaneasca este, prin urmare, din nou la moda.

Cu o precizare: caramizile uscate la soare nu se folosesc decat cel mult o jumatate de metru peste nivelul solului. Se evita astfel mirosul urat care n-ar mai disparea din locuinta decat dupa doi-trei ani. In timp ce se construieste baza, se fixeaza in ea tepuse de lemn, care vor impiedica paiele sa alunece. Suplimentar, balotii se leaga si intre ei cu fasii de bambus, care ajuta la rigidizarea peretilor. Sprijinul unui specialist este necesar doar pentru realizarea structurii de rezistenta din lemn sau din otel. In Statele Unite exista firme specializate care ofera un proiect gata calculat de arhitecti, contra unui pret simbolic.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri