Adevarul: Uniunea Europeana isi schimba becurile

Un program de inlocuire a becurilor incandescente cu becuri economice va fi demarat la nivelul tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, incepand din 2009.

Schimbarea se va efectua treptat, dar institutiile de stat vor fi obligate sa opereze integral inlocuirile chiar de anul viitor. Scopul deciziei luate la Bruxelles este reducerea consumului de energie.

Prin generalizarea, la nivelul Uniunii Europene, a utilizarii becurilor fluorescente compacte, se apreciaza ca se va realiza o economie de cel putin cinci miliarde de euro.

Calculele specialistilor au relevat ca, in cazul in care fiecare casa din Germania si-ar inlocui becurile cu unele fluorescente, consumul de energie electrica ar scadea cu 7,5 miliarde kilowati, iar emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce cu 4,5 milioane de tone pe an.

La un consum energetic cu 80% mai mic, lampile si becurile fluorescente dau aceeasi luminozitate ca becurile obisnuite si au o durata de viata de zece ori mai mare

Din 2009, UE va introduce treptat un program de inlocuire a becurilor incandescente, cu becuri economice. Scopul este reducerea consumului de energie.

Becul economic este un bec fluorescent compact (Compact Fluorescent Lightbulb, pe scurt CFL) care consuma de cinci ori mai putina energie si chiar daca costul sau este mai ridicat, acesta se amortizeaza pe par­cursul utilizarii, cu atat mai repede, cu cat se folosesc mai multe astfel de becuri.

Planul de inlocuire a becurilor incandescente cu becurile economice CFL se va aplica gradual, prin introducerea unor standarde stabilite in functie de numarul de wati consumati si de clasa de eficienta energetica.

Becul lui Edison devine „istorie"

Prin generalizarea, la nivelul Uniunii Europene, a utilizarii becurilor fluorescente compacte, se apreciaza ca se va realiza o economie energetica a carei valoare este estimata intre 5- 8 miliarde dolari.

Economia financiara care se va realiza nu este, totusi, cel mai important argument pentru inlocuirea becurilor pe care le folosim in prezent, cu becurile economice CFL. Cu mult mai importanta este consecinta benefica asupra mediului pe care aceasta masura o va atrage.

Calculele releva ca, daca in Germania, fiecare resedinta si-ar inlocui toate becurile cu CFL, consumul de energie electrica ar scadea cu 7,5 miliarde Kw, iar emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce cu 4,5 milioane de tone, pe an. La nivelul UE, emisiile de CO2 s-ar reduce, anual, cu 23 milioane de tone. Germania si-a propus ca, pana in 2020, sa realizeze inlocuirea tuturor becurilor clasice cu becuri economice de tip CFL. In opinia expertilor, becurile incandescente vor disparea din Europa, pana la jumatatea deceniului urmator.

In acelasi timp se atrage atentia ca aceasta inlocuire trebuie sa se realizeze treptat, pentru ca cererea sa nu depaseasca capacitatea de producere a becurilor fluorescente compacte. Termenul-limita pana la care europenii isi vor inlocui becurile din casa este considerat anul 2015.

Australienii au anuntat, din 2007, ca vor interzice utilizarea becurilor incandescente in anul 2010. California si-a propus ca termen-limita anul 2018, iar Noua Zeelanda va trece prima in „istorie" becul lui Edison, interzicandu-l cu incepere din octombrie 2009.

Acuzat si abandonat

Reglementarile legate de inlocuirea becurilor clasice cu cele economice fac parte din noile politici de protectie a mediului care se aplica la nivelul intregii planete.

In Europa se prevede ca, pana in 2020, eficienta energetica, in cadrul tarilor din UE, sa creasca cu 20%. Iar becurile pe care le folosim in prezent, cu un randament de doar 5% lumina, restul energiei consumate fiind pierduta sub forma de caldura, sunt acuzate ca maresc incalzirea globala. Ingrati, dupa ce mai bine de un secol au beneficiat de lumina lor, oamenii le spun, acum, in prag de despartire, „Ucigasi ai mediului" („Climate Killers").

Becul incandescent lumineaza prin trecerea curentului electric printr-un fir metalic, numit filament, care, la o temperatura foarte ridicata, emite lumina si caldura. Din cauza ca 95% din radiatia sa este calorica, in conditiile incalzirii globale, efectul cumulat al iluminarii cu astfel de becuri a devenit inadmisibil.

Inventate de Tesla

Spre deosebire de ele, becurile fluorescente compacte au avantajul de a produce lumina „rece". In interiorul lor, curentul electric trece printr-un gaz, de obicei, argon, care emite lumina ultravioleta. Peretii, acoperiti cu un strat de fosfor, reflecta in alb, lumina ultravioleta.

Inventate de Nikola Tesla, aceste dispozitive de iluminat s-au comercializat din anii 20 ai secolului trecut si pana in anii ’80 au fost bine-cunoscute sub forma tuburilor de neon.

Spre deosebire de acestea, becurile fluorescente compacte sunt mult mai usor de utilizat si au forme diverse care se pot adapta designului lustrelor si al obiectelor de interior.

Obligatorii in institutiile romanesti

In luna martie a.c., ministrul mediului a anuntat ca becurile ecologice CFL devin obligatorii in toate institutiile publice, incepand din 2009.

Tot din 2009, institutiile vor fi obligate sa foloseasca, in proportie de 15%, hartie si produse IT „verzi", adica hartie reciclata si calculatoare cu un consum energetic redus.

Peste 30% din romani utilizeaza becuri CFL, desi pretul lor este cam de 10 ori mai mare decat al celor clasice.

Iluminatul ecologic reduce poluarea cu mercur de 15 ori

Este stiut faptul ca becurile fluorescente contin o mica cantitate de mercur, de aproximativ 4 mg. Cu cat vor deveni mai populare, cu atat responsabilitatea manipularii, depozitarii si reciclarii lor este mai mare.

Pentru ca, in caz de spargere a unui bec CFL, mercurul se raspandeste si toxicitatea lui ne poate afecta sanatatea. Iar deteriorarea in cantitati mari a acestor becuri, ca orice produse cu mercur, poate genera o poluare grava a mediului.

Reciclarea este obligatorie

Din aceste motive, becurile CFL si lampile cu neon uzate se depoziteaza intr-o punga de plastic, ca si bateriile consumate, iar firmele de salubrizare au obligatia sortarii si reciclarii lor.

In cazul in care un bec CFL se sparge in casa, este bine sa se deschida cea mai apropiata fereastra, iar resturile nu se strang cu aspiratorul, ci se depun separat, la gunoi. Dar, desi contin mercur, utilizarea, pe scara larga a becurilor CFL duce, in mod paradoxal, la scaderea gradului de poluare cu acest metal nociv.

Concluzia se deduce pe baza unui calcul de rentabilitate, care se aplica celor mai mari surse de poluare a aerului cu mercur, care sunt tehnologiile bazate pe arderea combustibililor fosili, in special a carbunelui.
Astfel, o termocentrala care emite 10 mg de mercur pentru a furniza curent electric unui bec incandescent va emite doar 2,4 mg de mercur pentru a aprinde un bec CFL.

Pentru ca, un bec economic utilizeaza cu 75% mai putina energie electrica, fata de un bec clasic, oferind o lumina comparabila ca intensitate.

Mai multa lumina

In Romania sunt, in medie, 0,2 becuri CFL/gospodarie, fata de 2,71 care este media europeana.
Utilizarea becurilor ecologice este, la noi, de 14 ori mai scazuta decat in Europa si de cinci ori mai mica, decat in tarile care au aderat in 2004 la UE.

Un bec CFL de 13-15W lumineaza cat un bec clasic de 60W; un CFL de 20W lumineaza cat un bec de 75W; Un bec „verde" de 26-29 W lumineaza cat unul incandescent de 100 W; iar un CFL de 38-42 W lumineaza cat un bec obisnuit de 150W.

Dispozitive automatizate

Becurile fluorescente compacte reprezinta un mare pas in iluminatul viitor al caselor noastre. Ele ne ajuta sa economisim bani prin scaderea consumului de electricitate si sa contribuim la reducerea emisiilor de carbon si a poluarii cu mercur.

In plus, utilizarea lor deschide drumul unui iluminat inteligent care va schimba intreg confortul locuintei. Noile locuinte, dar si institutii, precum, bancile, hotelurile, spitalele, teatrele, supermarketurile utilizeaza, deja, dispozitive de control al luminii, prin combinarea automatizarii cu functionarea programata.

Confortul telecomenzii

Aceste sisteme bazate pe folosirea telecomenzii si a dimmerelor (variatoare electronice care inlocuiesc intrerupatoarele de astazi) se vor extinde si la echipamentele de incalzire, ventilare, aer conditionat, iluminat variabil, interior si exterior, ascensoare, senzori de acces, sisteme de securitate, sisteme de masini si agregate de gatit si de spalat, ceea ce inseamna optimizarea eficienta a tuturor consumurilor de energie.

Din motive economice, asociatiile de proprietari au inceput sa se arate interesate de inlocuirea becurilor clasice, incandescente.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri