Specialistii geologi din mai multe tari au realizat prima harta digitala care arata si zonele de unde petrolul si gazele pot fi exploatate cu precizie.
Ian Jackson, coordonatorul echipei care a realizat aceasta harta, a precizat ca lucrarea poate fi interesanta atat pentru publicul larg, cat si pentru marile companii petroliere sau miniere.
Harta identifica si zonele cu risc de producere a cutremurelor sau a alunecarilor de teren. De aceea, aceasta este importanta si pentru cei care realizeaza studii de impact. Proiectul a fost lansat saptamana aceasta in Norvegia, in cadrul unui congres international, conform Reuters.
Utilitatea hartii geologice digitale
Harta acopera aproximativ 70 la suta din suprafata globului. Zonele care nu au fost incluse pe aceasta harta provin din India si Africa. Marea Britanie si Franta au contribuit cu 600.000 de euro la realizarea acestui proiect.
Toate tarile incluse in program au furnizat gratuit datele necesare punerii la punct a hartii digitale. Harta este utila din mai multe puncte de vedere. Tari precum Sierra Leone sau Afghanistan, care sunt bogate in minerale, pot utiliza harta pentru a atrage investitori straini in zona.
In plus, tarile care inregistreaza in mod constant penurie de apa se pot adapta la noile conditii ale incalzirii globale, prin exploatarea formatiunilor care stocheaza apa subterana, de asemenea, trecute pe noua harta digitala. Harvey Thorleifson de la Institutul Geologic din Minnesota a spus ca in Statele Unite principala aplicatie a hartii geologice vor fi tocmai identificarea si protejarea apelor subterane.
Specialistii prezenti la lansarea proiectului s-au aratat incantati de acest proiect, mai ales pentru ca harta furnizeaza detalii despre locurile unde gazele cu efect de sera pot fi stocate sub pamant.
Stocarea sub pamant a gazelor cu efect de sera
Conform reprezentantilor Natiunilor Unite, stocarea sub pamant a emisiilor de gaze cu efect de sera va fi una dintre modalitatile cele mai importante de incetinire a procesului de incalzire globala a climei.
In momentul acesta insa, exista probleme cu privire la acest sistem de gestionare a emisiilor din cauza existentei riscului de aparitie a unor scurgeri de gaze.