Adevarul: Un procent din PIB-ul global trebuie folosit pentru poluare

Un economist britanic arata ca omenirea trebuie sa foloseasca 1% din Produsul Intern Brut global pentru a stopa incalzirea globala. Sir Nicholas Stern a intocmit un raport despre schimbarile climatice si consecintele acestora pentru economie, in care afirma ca emisiile de carbon sunt direct proportionale cu cresterea economica.

Pentru un profit mai mare in viitor, oamenii ar trebui sa cheltuiasca o suma mare de bani pentru reducerea emisiilor de carbon, arata Nicholas Stern. Economistul avertizeaza ca s-ar putea sa fie prea tarziu pentru noi daca nu intervenim acum in favoarea stoparii schimbarii climatice.

Raportul economistului englez arata ca, daca oamenii nu vor lua nicio masura pentru protectia mediului, costurile pagubelor se vor multiplica de la cinci pana la douazeci de ori. Cu alte cuvinte, fiecare om de pe Terra va fi de cinci ori mai sarac decat ar fi in mod normal.

200 milioane de refugiati

Cresterea nivelului marilor si oceanelor va pune in pericol mai ales populatia care traieste pe coasta de sud-est a Asiei, in insulele din Caraibe si in orase precum Tokyo, New York, Cairo si Londra. Stern mai spune ca, la jumatatea acestui secol, lipsa controlului asupra modificarii climatice va face ca 200 milioane de oameni sa fie obligati sa isi paraseasca tarile in care traiesc.

Stern considera ca incalzirea globala va avea consecinte severe si asupra resurselor de apa. Astfel, topirea ghetarilor va creste riscul inundatiilor si va reduce rezervele de apa, mai ales in subcontinentul indian, in multe parti ale Chinei si in Muntii Anzi. De asemenea, incalzirea globala necontrolata va duce la disparitia a 40% din speciile de animale si plante.

Tarile bogate sa ajute statele africane

Schimbarea climatica are riscuri serioase si impune luarea unor masuri urgente pentru stoparea ei, mai arata economistul britanic. In acest sens, raportul lui Stern cuprinde recomandari pentru minimalizarea dezas­trului economic si social. Tarile bogate ar trebui sa dea bani pentru statele africane, care sunt cele mai afectate de incalzirea globala.

Nivelul emisiilor de carbon ar trebui redus cu 60%-70% fata de prezent, iar defrisarile trebuie sa inceteze. Nicholas Stern considera ca o crestere cu 5-6 grade Celsius a temperaturii de pe Glob in urmatorul secol devine o certitudine. Ceea ce va duce la schimbarea geografiei fizice a Pamantului.

Pentru toate previziunile sumbre exista solutii usor de aplicat la nivel global. In plus, stoparea poluarii va aduce un profit mai mare, arata calculele economice. Astfel, Nicholas Stern demonstreaza ca, daca oamenii vor lua masuri pentru reducerea emisiilor de carbon pana in 2050, atunci profitul va fi de 2,5 trilioane de dolari.

Protocol pentru reducerea poluarii

Un avertisment pe care studiul lui Nicholas Stern il aduce se leaga de necesitatea semnarii urgente a unui nou protocol cu privire la reducerea emisiilor de gaze poluante, dar mai devreme de 2010- 2011 asa cum se planuieste.

Pe langa reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, raportul propune si semnarea unui nou acord pentru promovarea pe scara larga a surselor de energie ecologica. Nicholas Stern afirma ca precedentul document de la Kyoto este depasit si ca statele puternic industrializate trebuie sa inteleaga ca actiunile lor afecteaza intreaga planeta. Documentul propune investitii majore in retehnologizarea marilor poluanti, sugerand reducerea cotelor de emisii a gazelor cu efect de sera si diminuarea defrisarilor.

Energiile alternative, solutie antipoluare

Statele Uniunii Europene ar trebui sa ia o serie de masuri pentru incurajarea cetatenilor si a companiilor pentru ca acestia sa investeasca in energii regenerabile. Unele state au luat deja masuri in acest sens. De exemplu, in Marea Britanie se acorda subventii pentru cetateni si pentru companii, astfel incat acestia sa instaleze panouri solare, iar energia sa fie utilizata pentru activitatile domestice.

Energia solara este folosita si subventionata partial in Spania, Grecia si Suedia. In Germania, energia eoliana este una dintre principalele surse de energie regenerabile. Energia produsa din surse regenerabile nu este poluanta si este inepuizabila pe termen mediu si lung, iar costurile sale sunt mult reduse, in conditiile in care pretul produselor petroliere creste.

Sursele regenerabile de energie asigura totodata cresterea sigurantei in alimentarea cu energie si limitarea importului de resurse energetice. Asadar, solutia celei mai mari probleme cu care s-a confruntat vreodata planeta sta in implementarea de surse de energie alternative, nepoluante.

Economist la Banca Mondiala

Nicholas Stern a scris un numar mare de carti si articole pe teme economice. A publicat mai multe volume despre Kenya, India si despre revolutia verde. Desi de profesie economist, Stern a petrecut multi ani in diverse institutii politice. A fost timp de cinci ani economist-sef la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. De aici a fost numit economist-sef la Banca Mondiala.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri