Primul avion din lume care a decolat cu ajutorul biocombustibililor a starnit rumoare in randul ecologistilor. Cu doua zile in urma, a avut loc „zborul istoric" dupa metoda inventatorului englez Sir Richard Branson.
Avionul Boeing 747 a decolat de pe aeroportul londonez Heathrow, cu ajutorul unui amestec ingenios din ulei de palmier si ulei de cocos. Aeronava avea la bord diverse marfuri si a zburat de la Londra la Amsterdam, folosind un amestec de 20% biocombustibil in benzina de aviatie, care a fost stocat, pentru siguranta, doar intr-unul dintre cele patru rezervoare.
Sir Richard este convins ca acest zbor este primul pas spre folosirea curenta a biocombustibililor in zborurile comerciale. El afirma ca biocombustibilii vor umple, peste o vreme, rezervoarele avioanelor comerciale.
Uleiurile combustibile se extrag din trestie de zahar, cocos sau alte specii de palmier, iar acest lucru este deosebit de important, deoarece emisiile de carbon emise prin arderea acestor uleiuri sunt aproape zero.
Ecologistii englezi nu sunt insa de acord cu aceasta ultima „nebunie" a lui Sir Richard, deoarece ei considera ca biocombustibilii nu reprezinta o arma impotriva incalzirii globale, ci mai mult o amagire.
Daca toate zborurile comerciale din Anglia ar folosi „amestecul" lui Sir Richard, sustin aceleasi voci, o multime de paduri ar trebui sa dispara pentru a fi cultivate plantele din care se extrag uleiurile, iar lupta impotriva incalzirii globale ar fi zadarnicita chiar de aceia care propun astfel de solutii caraghioase.
Boom in agricultura
Daca Sir Richard Branson ar lua in serios lupta impotriva incalzirii globale, mai spun organizatiile ecologiste engleze, el ar avea in vedere faptul ca si numarul terenurilor agricole necesare ar creste foarte mult.
Folosirea biocombustibililor obtinuti din trestie de zahar, ulei de palmier si ulei de cocos mai presupune, de asemenea, si imputinarea culturilor traditionale de grau sau porumb, care reprezinta una dintre cele mai importante materii de baza din alimentatie.
In consecinta, pretul hranei va exploda in momentul in care agricultura va deveni principalul furnizor de materii prime, destinate fabricarii biocombustibililor. Cercetatorii sustin, la randul lor, ca, in multe situatii, convertirea pamantului in principal furnizor de biocombustibili poate duce la cresteri foarte mari ale emisiilor de carbon, iar aceasta asa-zisa afacere provoaca mai mult rau planetei decat actualul consum de carburanti traditionali.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul