Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat proiectul de Recomandare si Raportul deputatului roman Laurentiu Mironescu, membru al delegatiei romane la Strasbourg, referitor la protectia mediului inconjurator in regiunea Marii Negre.
Raportul cere statelor riverane Marii Negre sa ia masuri concrete pentru eliminarea factorilor ce pun in primejdie echilibrul ecologic, fauna si flora, calitatea aerului si a apei.
Stop Bistroe
Paragraful 12.5 al proiectului de recomandare cere explicit Ucrainei sa opreasca lucrarile aflate in curs la canalul de navigatie Dunare – Marea Neagra – canalul Bistroe. La votul din plenul APCE, un singur deputat a votat impotriva acestei recomandari. „Marea Neagra este astazi aproape de un dezastru ecologic", atentioneaza raportul adoptat la Strasbourg.
Principalele cauze ale poluarii sunt supraexploatarea resurselor, abundenta de elemente nutritive in mediul marin si deversarea de substante toxice.
Euroregiune in Marea Neagra
Concluzia raportului este ca industrializarea oraselor de pe litoral, activitatea porturilor si deversarea de substante toxice si radioactive „au creat o poluare fara precedent" in Marea Neagra. Parlamentarii APCE saluta totodata intentia Consiliului puterilor locale si regionale al Consiliului Europei de a crea, in luna septembrie, o euroregiune a Marii Negre, care sa incurajeze dezvoltarea durabila in regiune.
Zona Marii Negre a devenit extrem de importanta din punct de vedere geostrategic dupa integrarea Romaniei si Bulgariei in UE.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul