A fost montata prima moara de vant in orasul Orsova, iar in judetele Tulcea si Buzau lucrarile la fermele eoliene sunt in toi. Numarul centralelor eoliene creste, dar energia obtinuta prin puterea vantului nu poate acoperi decat nevoile unei comune cu cel mult 10.000 de locuitori.
Prima turbina eoliana, pusa in functiune pe dealul Dranac din judetul Mehedinti, in apropierea municipiului Orsova, va furniza in scurta vreme kilowati „verzi“ in sistemul national energetic.
Parcul eolian de langa Orsova, care este situat la 320 de metri inaltime, va fi format din 24 de turbine de vant si va produce in jur de 30 de megawati lunar.
„Lucrarile la acest parc eolian au inceput in primele zile ale lunii mai, iar acum a fost finalizata montarea primei turbine. Valoarea totala a investitiei este de 60 de milioane de euro, iar profitul lunar pe care parcul eoilian il va aduce investitorilor se va ridica la 250.000 de euro”, a declarat pentru „Adevarul”, primarul municipiului Orsova, Constantin Bragaru.
Trei dintre turbinele eoliene vor furniza energie pentru orasul Orsova, doua pentru comuna Ilovita, judetul Mehedinti, iar celelalte 19 pentru orasul Toplet din judetul Caras-Severin.
„Din vant scoatem miliarde!”
In ulltima vreme, dealurile din zona Baia, judetul Tulcea, au fost luate cu asalt de investitorii care vor sa construiasca aici parcuri eoliene. Interesul investitorilor il bucura pe primarul din Baia, Vasile Ianus, care spune ca se scot bani frumosi din taxele pe care le incaseaza comuna de pe urma morilor de vant.
„Investitiile sunt binevenite, iar, pentru noi, asta ar fi principala sursa la buget. Din vant putem acum sa scoatem miliarde”, spune Vasile Ianus. Langa localitatea Baia, functioneaza deja trei turbine eoliene, iar compania romaneasca Blue Planet construieste, tot aici, pe o suprafata de 80 de hectare un nou parc eolian.
Conectarea parcului la reteaua de distributie a operatorului energetic Enel Dobrogea presupune si realizarea unei statii de transformare, cat si infiintarea unei linii electrice aeriene, cu o lungime de trei kilometri.
„Proiectul este autorizat si ne aflam deja in faza de constructie, iar productia anuala estimata va fi de 85.000 de megawati pe ora”, a declarat, pentru „Adevarul”, Emilian Jianu, directorul general al holdingului Blue Planet Investments. In judetul Buzau, spaniolii investesc in puterea vantului care bate pe dealurile din curbura Carpatilor, mai precis pe raza comunei Racoviteni, care se afla la 17 kilometri de Ramnicu Sarat.
„Cu banii de pe vant, facem camin cultural“
Societatea spaniola Eolgen a obtinut deja autorizatiile de constructie a parcului eolian si intentioneaza sa monteze pe o suprafata de 96 de hectare 19 generatoare eoliene, inalte de 18 metri. Investitiile in centrala eoliana vor aduce bani la buget si in comuna buzoiana.
„O sa primim de la spanioli cam 600.000 de lei din taxa anuala de concesiune si din impozite, iar cu banii acestia o sa construim un camin cultural si o sa reabilitam trei scoli si o gradinita”, spune Ilie Neacsu, primarul din Racoviteni.
Prea putina energie verde
Fermele eoliene din Romania produc, deocamdata, o mica parte din energia livrata in sistemul energetic national, aproximativ 11 megawati, cantitate ce ar putea acoperi nevoile de consum pentru aproximativ 10.000 de locuitori.
Romania are potential, dar investitiile sunt minore
Electricitatea furnizata cu ajutorul turbinelor eoliene acopera o parte foarte mica din nevoile energetice ale tarii, iar livrarea acestui tip de energie se face prin racordarea la sistemul energetic national. Fiecare centrala eoliana are anumite puncte in care se racordeaza la sistem, iar in aceste puncte sunt instalate contoare cu ajutorul carora furnizorii tin evidenta kilowatilor „verzi“ livrati.
„Deocamdata, in Romania, nu putem vorbi despre parcuri eoliene, ci despre centrale eoliene, avand in vedere faptul ca, in prezent, capacitatea de livrare a energiei eoliene este de 11 megawati instalati. Fiecare companie se racordeaza la sistemul energetic national, iar prin contoarele instalate in punctele de racord tine o evidenta a kilowatilor livrati”, spune Marian Turbatu, presedintele Asociatiei Eoliene Romane.
Directorul de dezvoltare al companiei Transelectrica, Razvan Purdila, sustine, la randul sau, ca in Romania nu poate fi vorba inca despre existenta unui parc eolian, iar capacitatea actuala a fermelor eoliene este mica. „Nu avem inca un parc eolian in tara noastra, iar cantitatile de energie «verde» livrate catre sistemul energetic national sunt, deocamdata, neglijabile.
Pentru Transelectrica, in calitate de transportator, energia livrata de centralele eoliene devine de interes daca acestea au o capacitate de 220 de kilowati”, spune Razvan Purdila.
Datorita conditiilor favorabile de vant si subventiilor acordate de guverne, Romania si Bulgaria au devenit cele mai promitatoare piete din Europa pentru investitiile in energie eoliana.
Romania a primit propuneri de proiecte eoliene de mii de megawati, cu investitii de miliarde de euro, din partea unor giganti ai energiei precum EDP (Portugalia) si Iberdrola Renovables (Spania).
Certificate verzi
Certificatele verzi, acordate producatorilor de energie din surse alternative, vor putea fi tranzactionate in perioada 2008-2012 la un pret maxim de 50 de euro fiecare, potrivit Ministerului Economiei. Certificatul verde atesta producerea din surse regenerabile a unei cantitati de 1 MWh de electricitate, acesta putand fi vandut de producatori. Documentele sunt emise lunar de operatorul de transport si sistem Transelectrica pentru cantitatea de energie regenerabila produsa si livrata in retea.