Adevarul: Tancurile etanse iau locul gropilor de gunoi

Aplicarea pe scara larga a unor tehnologii de reciclare a gunoiului organic, inspirate de modelul digestiv al ierbivorelor, elimina una din sursele permanente de poluare a mediului

Solutia adoptata de britanici prezinta un dublu avantaj. Elimina volumul tot mai mare de deseuri organice si constituie o sursa ecologica de electricitate.

Gunoiul organic, de origine vegetala sau animala, aruncat la groapa de gunoi este o sursa importanta de toxicitate pentru mediu. Descompunerea resturilor organice emana gaze poluante, urat mirositoare si imprastie microbi care pot afecta grav igiena si sanatatea oamenilor.

Balastul organic agraveaza criza gropilor de gunoi, din ce in ce mai greu de gestionat. In aceste conditii, alternativa ecologica si eficienta de reciclare a deseurilor organice, oferita de tancurile etanse, este considerata solutia viitorului.

Tehnologie inspirata de natura

In interiorul acestor instalatii etanse in care nu exista aer si din care nu ies in atmosfera emanatii, procesul de descompunere a gunoiului organic se petrece sub actiunea bacteriilor anaerobe, microorganisme care traiesc in medii lipsite de oxigen.

Tehnologiile utilizate de aceste instalatii imita mecanismul digestiv dintr-un stomac de vaca, in urma caruia rezulta un produs gazos, unul solid si unul lichid.

Produsul gazos este biogazul, un amestec de metan si dioxid de carbon, care poate fi utilizat cu succes in loc de combustibil fosil la incalzire sau la generarea curentului electric.

Produsul solid rezultat se foloseste ca ingrasamant agricol, iar apa, care se recicleaza, este folosita la irigatii. Procedeul poate fi aplicat de la instalatii mici, de un metru cub, adecvate unei gospodarii individuale, pana la cele de nivel industrial, de peste 2.000 de metri cubi. Dupa Germania si Australia, Marea Britanie adopta in prezent, pe scara larga, aceasta tehnologie.

Tone de mancare aruncata

Cifre de ultima ora arata ca, in medie, un britanic arunca intr-un an o cantitate de mancare de patru ori mai mare decat propria sa greutate. In conditiile in care gropile de gunoi din Marea Britanie sunt insuficiente, guvernul britanic cere reducerea anuala cu 16-18 milioane de tone a gunoiului alimentar care se arde la gropile existente si aplica taxe importante celor care depoziteaza resturile organice in aceste locuri supraincarcate.

Tot mai multi operatori comerciali si multe supermaketuri, precum renumitul Waitrose, solicita adoptarea unei alternative viabile pentru a rezolva problema gunoiului alimentar din marile orase.

Tehnologiile utilizate de aceste instalatii imita mecanismul digestiv dintr-un stomac de vaca, in urma caruia rezulta un produs gazos, unul solid si unul lichid
Crestere exponentiala

Suma pe care guvernul britanic o aloca pentru construirea tancurilor anaerobice de reciclare a deseurilor alimentare este de zece milioane lire sterline. Astfel, de la doar patru astfel de instalatii, in Anglia, se va ajunge la 60 si se apreciaza ca numarul lor va creste exponential.

Exemplul pitorescului oras Ludlow, care are la periferie o astfel de instalatie care genereaza anual 1.400 MWh de electricitate si pe baza careia municipalitatea spera sa poata asigura si incalzirea locuintelor, reprezinta un vis frumos pe care toate orasele din Anglia doresc sa-l traiasca.

Tehnologie cu bacterii

Bacteriile anaerobe au fost descoperite in 1930. Tehnologia descompunerii cu ajutorul bacteriilor anaerobe a biomasei umede este cu atat mai eficienta cu cat este mai mare gradul de putrezire al deseurilor organice.

Pe masura ce se realizeaza descompunerea anaerobica, in partea de sus a instalatiei se formeaza bule de biogaz care sunt captate separat printr-un sistem de conducte si depozitate in rezervoare speciale.

Partea solida este evacuata la golirea instalatiei, iar apa este evacuata in rezervoare de reciclare. Cu cat capacitatea tancurilor este mai mare, cu atat se prelucreaza mai multe deseuri, iar productia de biogaz, de compost si de apa, obtinuta intr-un singur ciclu de prelucrare, este mai mare.

Beneficii si constrangeri

Tehnologia reciclarii anaerobice a gunoiului organic prezinta avantaje care ii entuziasmeaza mai ales pe marii operatori din domeniul gestionarii deseurilor.

Cel mai important avantaj il reprezinta obtinerea curentului electric, pe baza arderii biogazului, ca inlocuitor al combustibililor fosili.

Acest fapt genereaza un avantaj dublu, atat in planul reducerii emisiilor de carbon, cat si in asigurarea unei independente concrete fata de cresterea continua a pretului la combustibilii fosili.

Sursa ecologica de electricitate

Faptul ca deseurile organice provenite din orase, din agricultura si din zootehnie sunt prelucrate in conditii de totala izolare fata de mediu reprezinta un mijloc excelent de igienizare a zonelor cu murdarie. Si daca tarile dezvoltate simt nevoia unei alternative eficiente de ecologizare a gropilor de gunoi, pentru tarile in curs de dezvoltare tehnologia reciclarii anaerobe este stringent necesara. Multe guverne din astfel de tari se arata interesate de investitii in acest domeniu, in special guvernul din India.

Costuri initiale mari

Cei care opteaza pentru implementarea tehnologiei reciclarii anaerobice se confrunta cu necesitatea unor investitii consistente.

In plus, instalatia de tancuri etanse este cu atat mai rentabila cu cat are o capacitate mai mare de prelucrare. Iar asigurarea unei mari cantitati de deseuri organice nu este accesibila oricui, asa ca investitia trebuie suplimentata cu suma necesara asigurarii materiei prime.

Investitie de doua milioane de dolari

Complexul format dintr-o ferma zootehnica si o instalatie de reciclare organica este un exemplu de eficienta si de rentabilitate. Ferma din Berrybank are 15.000 de porci care produc gaze toxice si deseuri organice cat un oras cu 40.000 de locuitori.

Investitia necesara pentru instalatia de reciclare a deseurilor organice s-a ridicat la doua milioane de dolari, dar banii au fost recuperati in cinci ani prin vanzarea produselor de reciclare si prin economiile atrase.

Comercializarea produselor adiacente

Produsele obtinute la Berrybank prin reciclare anaerobica a deseurilor organice produse de cei 15.000 de porci sunt: sapte tone de ingrasamant agricol, anual, cantitati foarte mari de apa reciclata cu un continut bogat de minerale si 1.700 de metri cubi de biogaz, zilnic, care este utilizat la generarea cotidiana a 2.900 KW.

Electricitatea produsa este utilizata pentru nevoile proprii ale fermei, ceea ce atrage economii importante in domeniul cheltuielior de intretinere.

Surplusul este vandut retelei de distributie a curentului electric din oras. Apa mineralizata este folosita intr-un sistem de irigare, iar compostul solid este vandut ca hrana unei ferme de crestere a viermilor.

Un britanic arunca anual o cantitate de mancare de patru ori mai mare decat greutatea sa
Eficienta creste odata cu cantitatea de gunoi

Un factor important care conditioneaza eficienta unei astfel de investitii il reprezinta marimea cantitatii de materie organica care este prelucrata de instalatia de reciclare anaerobica.

Cu cat aceasta cantitate este mai mare, cu atat randamentul tehnologic este mai mare. Procedeul de functionare este simplu si nu implica cheltuieli deosebite, in schimb, rezultatele pe care le produce sunt remarcabile. Pentru ca reduce considerabil poluarea, iar biogazul, compostul si apa reciclata aduc castiguri economice considerabile.

6,7 milioane de tone de gunoi alimentar genereaza anual gospodariile din Marea Britanie.

Reciclarea anaerobica a gunoiului alimentar este extrem de atractiva. De ce sa-l aruncam la gropa de gunoi, cand putem obtine pe seama lui electricitate si ingrasaminte pentru sol?
Joan Ruddock, ministrul mediului din Marea Britanie

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri