Prognoza pentru acest an confirma vulnerabilitatea zonelor din sudul si sud-estul tarii. Culturile de aici ar putea avea de suferit din cauza secetei.
Seceta de anul trecut a afectat parti considerabile din suprafata agricola a tarii si a compromis peste jumatate din culturile agricole semanate in toamna anului 2006. Recoltele din acest an depind foarte mult de cantitatile de apa din sol, de refacerea acestora dupa lipsa acuta si de lunga durata a ploilor de anul trecut.
Conditii bune pentru culturi
Dupa perioada de seceta prelungita din vara anului trecut, precipitatiile cazute in perioada septembrie 2007-martie 2008 nu au reusit sa compenseze efectul lipsei de apa. „Pe areale agricole extinse din sudul, sud-estul si estul tarii, la sfarsitul lunii martie se semnalau deficite ridicate de umiditate in sol, ca urmare a insuficientei precipitatiilor inregistrate in lunile februarie si martie din acest an", a declarat, pentru „Adevarul", seful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
Insa, cu toate ca precipitatiile nu au fost suficiente pana in luna martie, nici culturile de toamna – grau, orz, rapita – si nici cele de primavara – porumb, floarea-soarelui si sfecla-de-zahar – nu au de suferit din aceasta cauza. Potrivit meteorologilor, rezerva de apa din pamant s-a refacut, ajungand aproape de valorile normale pentru aceasta perioada, datorita ploilor din lunile aprilie si mai.
Specialistii apreziaza ca ploile din ultimele doua luni au fost cu atat mai importante cu cat, in aceasta perioada, nevoia de apa a plantelor este mult mai mare decat in alte etape.
In ceea ce priveste comparatia cu anul trecut, meteorologii spun ca situatia de acum este mult mai buna. Astfel, in timp ce, la sfarsitul lunii mai 2007, importante suprafete agricole din Dobrogea, Muntenia, Moldova si sud-estul Olteniei se confruntau cu seceta pedologica (in sol – n.r.) extrema, in prezent exista numai cateva zone restranse din Baragan, sudul Olteniei si al Moldovei unde rezerva de apa din sol nu este apropiata de valorile normale pentru aceasta perioada.
„Pentru graul de toamna, ploile din aprilie si mai au creat conditii apropiate de cele optime. Ramane de vazut cum se vor dezvolta plantele prasitoare", a spus Elena Mateescu.
Seceta extrema in sud si sud-est
La fel ca si anul trecut, zonele cele mai vulnerabile raman regiunile din sudul si sud-estul tarii. Desi insuficienta ploilor din perioada de vara se va manifesta pe intreg teritoriul tarii, cele mai afectate zone vor fi Dobrogea, Baraganul, sudul Olteniei si sudul Moldovei. Aici, lipsa apei va face ca seceta din sol sa atinga, pe unele suprafete, gradul extrem. In ceea ce priveste restul Romaniei, meteorologii spun ca si aici pamantul va fi afectat de seceta, dar nu atat de grav. Cu toate acestea, prognozele arata ca nu vor fi afectate culturile de grau, rezerva de apa de la sfarsitul lunii iunie asigurand conditiile optime pentru cerealele de toamna.
Porumbul si floarea-soarelui, afectate
Cantitatile reduse de apa care sunt asteptate in lunile ce urmeaza vor afecta in special culturile de porumb si floarea-soarelui. Dezvoltarea optima a acestor plante este conditionata de apa suficienta tocmai in perioadele in care nu sunt prognozate ploi semnificative, respectiv lunile iulie si august.Meteorologii dau insa asigurari ca seceta din acest an nu va avea consecintele de anul trecut.
„Fenomenul de seceta pedologica nu va putea avea efecte similare anului agricol anterior, intensitatea si durata perioadelor deficitare fiind mai reduse", a adaugat seful Laboratorului de Agrometeorologie.
In acelasi timp insa, in conditiile in care si aceasta vara va fi una cu zile toride urmate de zile cu ploi abundente, dar de scurta durata, exista riscul formarii de balti pe terenurile cultivate. De asemenea, caderile de grindina care s-ar putea produce duc la distrugerea unor plante, precum floarea-soarelui, porumbul sau sfecla-de-zahar.
Seceta va afecta 21 de judete
In judetele marcate pe harta, temperaturile vor depasi frecvent 35˚ C. Rar, cand va ploua, cantitatile de apa cazute pe sol vor fi mici, dar ploile vor fi insotite de furtuna cu aspect de vijelie. Cele mai afectate zone vor fi Baraganul si Dobrogea, dar seceta se va extinde si in sud-estul Olteniei si al Moldovei.
Irigatiile, absolut necesare
Desi prognozele indica, pentru acest an, conditii meteorologice mai bune comparativ cu anul trecut, specialistii atrag atentia asupra necesitatii irigatiilor. Astfel, Elena Mateescu spune ca „aplicarea irigatiilor pentru completarea necesarului de apa va fi unul din factorii determinanti in asigurarea productivitatii". In ceea ce priveste productia pentru anul 2008, se apreciaza ca situatia va fi mai buna decat in 2007.
„Din estimarile efectuate in acest moment, putem aprecia faptul ca, in acest an, din punctul de vedere al perspectivelor de productie, la speciile de toamna vor putea fi atinse nivelurile de productie specifice soiurilor cultivate", a mai spus Elena Mateescu.
Canicula si nopti tropicale
Pentru lunile de vara care urmeaza, meteorologii anunta temperaturi care se vor situa peste valorile normale, astfel ca, in zilele caniculare, maximele termice vor depasi 35 de grade Celsius. De asemenea, noptile de vara se vor apropia de specificul tropical, cu temperaturi care nu vor scadea sub 20 de grade. Ca si anul trecut, vara va fi marcata de alternante ale perioadelor foarte calduroase cu zile cu ploi vijelioase, insotite de tunete, fulgere, vant intens si chiar caderi de grindina.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul