Adevarul: Sticlele din plastic sufoca Romania

In tara noastra sunt aruncate anual sute de mii de tone de ambalaje plastice. Doar o mica parte din aceasta cantitate este reciclata. In cativa ani, va trebui sa ne aliniem la normele europene. Lipsa infrastructurii, dar si a simtului civic, au ingropat Romania in gunoaie. Peturile au invadat atat orasele,cat si zonele salbatice ale tarii.

Element cheie al societatii de consum, plasticul este un material foarte utilizat in producerea de ambalaje. Polietilenul tereftalat (PET), un plastic din familia poliesterilor, este astazi folosit cu precadere in industria alimentara, la ambalarea bauturilor racoritoare, apei minerale, laptelui, uleiului si a altor tipuri de produse.

Desi materialul este ieftin, pretul pe care il platim pentru utilizarea pe scara larga a „sticlelor din plastic” este extrem de mare: in ultimii ani a crescut foarte mult cantitatea de deseuri din plastic, depozitate la intamplare in natura. Petul nu este biodegradabil si rezista sute de ani, aducand prejudicii semnificative mediului inconjurator. De aceea, colectarea si reciclarea „sticlelor din plastic” este absolut necesara.

In Romania au fost puse pe piata, anul trecut, aproximativ 350.000 de tone de ambalaje plastice, o mare cantitate fiind reprezentata de pet. Conform unui raport al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului Bucuresti, in tara noastra, capacitatea actuala de reciclare a plasticului, inclusiv pet, este de 45-50.000 de tone pe an. Peturile care nu sunt valorificate ajung fie la gropile de gunoi, fie la voia intamparii, in natura.

Colectarea selectiva, in curs de dezvoltare

Pana in 2013, romanii vor trebui sa recicleze 22,5 la suta din totalitatea deseurilor din plastic puse pe piata, conform HG nr. 621/2005. Cum cea mai mare parte din cantitatea de deseuri plastice, inclusiv pet, provine de la populatie, pentru realizarea tintei, va trebui implementat la nivel national un sistem integrat de colectare selectiva a deseurilor la care romanul de rand sa aiba acces cu usurinta.

Colectarea selectiva a deseurilor presupune depozitarea gunoaielor in locuri special amenajate in vederea reciclarii. Peturile care sunt plasate in locurile special amenajate, adica in containerul galben pe care scrie „plastic”, au si cea mai mare sansa sa fie reciclate. Conform Ministerului Mediului, pana la data de 15 decembrie 2007, sistemul de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje a fost implementat in 182 de localitati inclusiv in municipiul Bucuresti.

Capitala incepe sa colecteze selectiv

In Capitala, sectorul 6 este campion la colectarea selectiva. Lorita Constantinescu, director de comunicare la Eco-Rom Ambalaje, organizatia care preia responsabilitatile de reciclare a peste 1000 de firme care pun pe piata ambalaje, a spus ca asociatia este in discutii avansate cu sectorul 1 si 3 pentru punerea la punct a unui program amplu de colectare selectiva.

Conform unui studiu realizat de IMAS cu sprijinul Eco-Rom, aproximativ 80 la suta dintre romanii care au la dispozitie infrastructura necesara, depun selectiv deseurile de ambalaje. Sunt insa si romanii care au in apropiere containere destinate sortarii gunoaielor, dar care nu arunca petul „la locul sau”, ci in ghena de la bloc, spre indignarea vecinilor.

„Nu pot intelege de ce unii prefera sa infunde ghena cu sticle de plastic in conditiile in care la coltul strazii sunt containere puse acolo special pentru aruncat peturile. Abia aici intervine civilizatia”, povestea o locatara din Drumul Taberei. Romania mai are timp pana in 2017 sa extinda la nivel national programul de colectare selectiva.

Europenii arunca mii de tone de pet

Petul a fost inventat in 1941, fiind utilizat initial in industria textila. La producerea de ambalaje pentru bauturi, a inceput sa fie folosit prin anii ’70.

Petul se produce din petrol si este format din doua substante – etilen-glicol si acid tereftalic.

Desi productia unui kilogram de pet nu necesita decat 1,9 kilograme de petrol brut, iar fabricarea ambalajelor din plastic inseamna doar 1,5 la suta din consumul total de petrol, petul reprezinta totusi 40 la suta din totalul consumului de plastic in Europa.

Europenii arunca in fiecare an atat de multe peturi, incat ar putea ridica o constructie de marimea Turnului Eiffel.

Anul trecut, europenii au aruncat aproape un milion de tone de peturi.

Problemele de mediu pe care le pune petul sunt foarte mari, avand in vedere ca odata aruncata in natura, sticla din plastic se degradeaza in sute de ani.

Totusi, laboratoarele de cercetare ale Universitatii de Stiinte si Tehnologie din Missouri, Statele Unite, au creat un plastic ce se degradeaza in decursul a patru luni dupa ce au fost aruncate.

Descoperirea ar putea contribui la dezintegrarea tonelor de peturi care sunt anual depozitate la gropile de gunoi.

Sticlele din plastic pot fi folosite la dezinfectarea apei. Este suficient ca o sticla din plastic sa fie umpluta cu apa si lasata in soare mai putin de sase ore. In acest timp, microorganismele patogene sunt distruse.

Aceasta intrebuintare ingenioasa, descoperita de cativa cercetatori elvetieni, ar putea permite ameliorarea sanatatii populatiilor care nu au acces cu usurinta la apa potabila.

Pentru maI multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri