In cadrul proiectului EcoScoala, zeci de elevi aradeni ofera lectii de civism adultilor care nu pretuiesc mediul
inconjurator. Ei aduna gunoaiele din oras oriunde s-ar afla.
Sunt mici, dar constienti ca natura, aerul curat si curatenia din jurul lor reprezinta conditiile de baza pentru ca ei sa creasca sanatosi.
Sunt gata sa faca orice pentru ca mediul inconjurator sa nu mai sufere, zi de zi, din cauza indolentei celor mai mari ca ei.
Sunt mai presus decat orice modele de urmat. Este vorba despre elevii de la Scoala Generala numarul 5, care fac parte din cercul de ecologie si sunt mai binecunoscuti sub denumirea de „Spiridusii ecologici".
Dau lectii de ecologie
Ei au initiat, in cadrul proiectului EcoScoala, o serie de actiuni prin care ofera, de cate ori au ocazia, veritabile lectii de ecologie, dar si de civism.
Cu prilejul acestor actiuni ei atentioneaza oamenii sa nu mai arunce gunoaie in natura pentru ca tot cei mici sunt chemati sa le stranga. Intrebati de ce cred ca oamenii lasa in urma lor munti de gunoaie la fiecare iesire in aer liber, copiii au raspuns cu o maturitate dezarmanta si au demonstrat ca problemele adultilor nu le sunt straine.
„Trebuie sa strangem gunoaiele acolo unde le vedem pentru ca e bine sa lasam pamantul sa respire. Le-as transmite tuturor oamenilor care fac mizerie sa aiba mai multa grija si sa proetejeze natura pentru ca noi nu vrem sa crestem printre gunoaie", ne-a declarat una dintre elevele clasei a V-a care face parte din grupul Spiridusilor. „Cred ca oamenilor care fac mizerie nu le pasa de sanatatea noastra, a copiilor, dar nici de sanatatea lor si nu le pasa de natura. Pe malul Muresului e plin de deseuri, de haine, incaltaminte", a mai spus un alt elev.
Bogdan a fost insa cel mai transant, el explicand ca, de cele mai multe ori, sufocarea naturii cu gunoaie este cauzata de lipsa de educatie a oamenilor.
Au grija de mediul inconjurator
Zilele trecute, spiridusii ecologici de la Scolala Generala nr. 5 au venit din proprie initiativa la o actiune de ecologizare a malului Muresului pentru a demonstra, inca o data, ca stiu si au, in permanenta, grija de mediul inconjurator.
„Noi am mai avut si vom mai avea actiuni prin care dorim sa-i sensibilizam pe cei mari, dar mai ales sa-i determinam sa nu mai polueze natura care ne inconjoara", a declarat prof. Liliana Lupsa, coordonatorul proiectului EcoScoala din care face parte si cercul „Spiridusii ecologici".
Copiii au primit toate felicitarile de la conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor. „Spiridusii ecologici sunt niste copii minunati, care participa la toate actiunile noastre, si nu numai, si care pot oferi adevarate lectii de ecologie celor mari. Ei sunt nucleul care va proteja natura", a declarat Adriana Romvari, inginer-sef in cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Arad.
In cadrul acestei actiuni de ecologizare, elevii au adunat peste 1.000 de saci cu peturi, haine, hartii de pe malul Muresului, gunoaie care au fost si sunt aduse de apele raului din alte judete de fiecare data cand debitul creste din cauza ploilor.
Activitati
In cadrul actiunii de ecologizare a padurii „Curatand lumea", elevii de la Scoala Generala nr. 5 au fost, de mai multe ori, in padurea Ceala, unde au adunat gunoaiele lasate in urma de amatorii de picnicuri.
De fiecare data cand au ocazia, spiridusii ecologici confectioneaza felicitari din materiale reciclabile, astfel prelungind viata unor hartii, plasticuri, frunze de copac sau a unor fragmente de tesaturi.
Cei mici au compus si un imn al padurii, au infiintat un club denunit „Viata copacului" si au facut colaje si pliante cu materiale din padure.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul