Agentiile spatiale studiaza posibilitatea instalarii de panouri solare uriase pe orbita Pamantului .
De-a lungul celor doua saptamani de conferinta asupra incalzirii globale de la Bali, una dintre cele mai interesante discutii a fost dedicata solutiilor ingenioase de captare si conservare a energiei. Proiectul cel mai indraznet, dar si mai apropiat de realitate vizeaza energia inepuizabila venita din spatiul cosmic.
Pentagonul analizeaza in prezent posibilitatea ca energia solara provenita din spatiu, captata si redirectionata catre Pamant de sateliti, sa devina o sursa "rentabila, curata, sigura, sustenabila si extensibila pentru omenire". Inca din luna octombrie, Departamentul American al Apararii a dat publicitatii, fara prea mare tam-tam, un studiu de 75 de pagini, realizat de Biroul de Securitate Nationala a Spatiului (NSSO).
Documentul concluzioneaza ca energia provenita din spatiu ar putea fi captata de sisteme uriase de panouri instalate pe sateliti de mare capacitate si reprezinta o sursa potentiala de energie pentru operatiunile militare americane. In opinia expertilor, sursa este accesibila cu ajutorul actualei tehnologii. Insa, deocamdata, costul urias de transport a mii de tone de echipamente in spatiu este prohibitiv si nerentabil.
Proiectul "Palau"
Chiar si in aceste conditii, exista un client extrem de interesat de idee: mica tara insulara Palau, din Pacific. In luna septembrie, antreprenorul american Kevin Reed a anuntat ca mica insula nelocuita Helen din Palau e locul ideal pentru desfasurarea unui proiect demonstrativ. El vrea sa instaleze pe aceasta insula o antena speciala cu diametrul de 79 de metri, denumita "rectenna", care va prelua un megawatt de energie transmis catre Pamant de un satelit ce orbiteaza planeta la o distanta de 480 de kilometri.
Este vorba despre energia suficienta pentru 1.000 de case, insa proiectul de pe insula pustie e menit deocamdata doar sa demonstreze ca sistemul este sigur pentru orice zona populata. Consortiul americano-german al antreprenorului Kevin Reed va incepe sa fabrice panourile solare ale satelitului in urmatorii doi ani. In total, proiectul este estimat la un cost de 800 milioane de dolari si urmeaza sa fie finalizat pana in 2012.
Kilometri de panouri solare pe orbita
Energia cosmica a fost luata in considerare inca din anii ’60 de catre NASA si agentiile spatiale europeana si nipona, care s-au bazat pe faptul ca energia solara este de opt ori mai puternica in spatiu decat energia filtrata de atmosfera terestra. Energia captata de panourile fotovoltaice urmeaza sa fie convertita in microunde pentru a fi transmisa pe Pamant, unde este inca o data transformata in electricitate. Satelitii ce orbiteaza la mica altitudine Pamantul vor trece la un interval de circa 90 de minute deasupra uriasei antene, care va prelua energia in decurs de circa cinci minute.
Majoritatea studiilor s-au concentrat insa asupra satelitilor geostationari, care orbiteaza la o distanta de 35.680 kilometri de Pamant si care ar putea transmite un flux continuu de energie. Noua viziune, daca va fi pusa in practica, are proportii uriase. Unul dintre studiile NASA a calculat inclusiv sistemele de panouri solare satelitare, care vor atinge 5 pana la 10 kilometri. Singura problema aflata acum in discutie este siguranta acestor sisteme, ale caror fluxuri energetice ar putea afecta avioanele sau chiar oamenii aflati la sol.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul