Adevarul: Selectarea deseurilor incepe in casa fiecarui cetatean

Dupa colectarea de la populatie, deseurile sunt transportate catre centrele de sortare inainte de a merge la companiile de reciclare

Alexander Wirtz, senior consultant in Asociatia Europeana a Aluminiului, ne prezinta secretele gestionarii corecte a deseurilor

Gestionarea deseurilor reprezinta una dintre problemele importante ale Romaniei, in ceea ce priveste protectia mediului. In 2013, tara noastra va fi obligata sa recicleze 55 la suta si sa valorifice 60 la suta din cantitatea de ambalaje puse pe piata.

Alexander Wirtz, unul dintre cei care s-au implicat activ in dezvoltarea unui sistem eficient de colectare selectiva a deseurilor in Germania, dar si in alte tari europene, a acordat un interviu ziarului "Adevarul", cu privire la alternativele posibile pentru a impune un sistem generalizat de selectare a deseurilor.

– Colectarea selectiva a deseurilor poate fi eficienta?

– Desigur. De pilda, in Germania exista un sistem de colectare si de sortare a deseurilor foarte eficient. Dar investitia initiala a fost foarte scumpa! Ce-i drept, bazele s-au pus cu aproximativ douazeci de ani in urma. Un sistem eficient presupune, printre altele, separarea deseurilor din ambalaje de gunoiul menajer. Nemtii au inteles, in urma unor campanii de presa indelungate, ca un sistem eficient de colectare selectiva porneste din casa fiecarui cetatean.

Adica fiecare cetatean trebuie sa colecteze gunoiul in pungi din plastic speciale, apoi municipalitatea trebuie sa puna la dispozitia lui containere de sortare peste tot, containere de culori diferite pentru fiecare material reciclabil in parte si pe care, in plus, sa fie scris tipul de material caruia ii este destinat.

Cetateanul va invata cu timpul unde trebuie sa arunce deseurile si va incepe sa asocieze culoarea containerului cu tipul de deseu caruia ii este destinat. Apoi, firmele de salubrizare trebuie sa fie dotate cu destule masini care sa vina sa ia gunoiul.

Deseurile vor fi astfel duse la marile centre de sortare unde vor fi segregate si apoi trimise catre companiile reciclatoare. In cadrul unui sistem eficient, infrastructura trebuie sa fie proportionala cu numarul populatiei. De exemplu, daca vrei sa colectezi 80 la suta din deseurile de ambalajele dintr-o tara cu o populatie de 80 milioane de locuitori, infrastructura necesara unei asemenea populatii trebuie sa fie optima: un numar suficient de camioane, saci din plastic pentru toata lumea sau multe centre de sortare. Totul este, intr-adevar, foarte, foarte costisitor.

Si cu cat vei colecta mai mult, cu atat intregul sistem va fi mai costisitor. Municipalitatea are nevoie de bani ca sa puna pe picioare infrastructura necesara colectarii selective a deseurilor, iar banii trebuie sa vina din taxe. Pentru inceput, nu este obligatoriu ca Romania sa aiba o infrastructura imensa precum este cea din Germania. Acest lucru este imposibil si nu ar fi corect sa ceri totul de la o tara aflata la inceput de drum.

La inceput nu e nevoie de un sistem de colectare foarte sofisticat. Totul se va realiza treptat. Poti incepe cu putin si in timp sa ajungi sa colectezi foarte mult. As putea da aici exemplul unor state care, pentru a atrage copiii in sistem, au creat containere haioase si frumos colorate prin supermarketuri in care, daca un copil introducea o doza de aluminiu, putea castiga multe cadouri.

– Cum ajung cetatenii sa accepte selectarea deseurilor?

– Totul se invarteste in jurul educatiei. Cetatenii romani trebuie sa inteleaga ca recicland materialele protejeaza natura. Deci, mai intai de toate, trebuie sa intelega de ce este importanta protejarea mediului. Romanii, dar nu numai, trebuie sa scape de mentalitatea ca protectia mediului nu este o problema care ii priveste.

Ei nu trebuie sa mai judece ca actionand fiecare pe cont propriu nu pot schimba ei nimic. Daca toata lumea ar gandi in felul aceasta, rezultatul ar fi unul catastrofal pentru mediul inconjurator. Deci, in ceea ce priveste populatia, pentru ca aceasta sa inceapa colectarea separata a deseurilor, este nevoie de o schimbare a mentalitatii.

Aceasta schimbare de mentalitate se produce insa cu timpul. In plus fata de schimbarea mentalitatii e nevoie de vointa. Oamenii trebuie sa aiba buna-vointa sa colecteze selectiv deseurile. Cred ca vointa este cea care pune totul in miscare.

Apoi, bineinteles, e nevoie de infrastructura. Oamenii trebuie sa invete ca nimic nu trebuie aruncat la intamplare. Sunt convins ca astazi sunt inca multi care nu tin cont ca se afla pe strada si arunca gunoiul pe unde apuca. In lipsa unui cos in apropierea ta, ambalajul trebuie frumos bagat in buzunar si aruncat in cosul de gunoi de acasa. Dar, dupa cum am mai precizat, toate acestea vin cu timpul.

– Cum se poate schimba mentalitatea mai rapid?

– Oamenii trebuie sa fie bombardati constant cu campanii agresive de informare asupra importantei sortarii deseurilor in vederea reciclarii. Trebuie mentionat ca toate campaniile de comunicare lansate de ministerul mediului sunt foarte importante, dar nu sunt suficiente pentru ca in acest sistem trebuie antrenata o intreaga retea. Scolile sunt, de asemenea, foarte importante, daca nu chiar cele mai importante, apoi comerciantii si, nu in ultimul rand, mass-media.

Implicarea aceastora din urma este foarte, foarte importanta, pentru ca, pe langa articolele pe care le publica, mass-media poate crea un fenomen pe care cetatenii il vor constientiza din ce in ce mai mult. De asemenea, e nevoie de ajutorul marilor companii care ar trebui sa sustina, prin diverse programe, proiecte in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor.

Personalitatile sunt la fel de importante in promovarea ideii de reciclare. Dupa cum am mai spus, educatia este motorul principal. Educatie, educatie si iar educatie. Iar aceasta ar trebui sa inceapa, in primul rand, cu copiii. Ei isi vor invata parintii, parintii isi vor invata colegii. Ca un bulgare de zapada. Totul incepe incet, cu putin si devine din ce in ce mai mare si din ce in ce mai mult. In cazul copiilor, putem vorbi chiar de o "educatie inversa", prin care copii isi educa propriii parinti.

– De ce trebuie reciclate materialele?

– In primul rand pentru protejarea naturii si o dezvoltare durabila. Trebuie sa avem grija de natura pentru noi insine, dar si pentru generatiile viitoare. Este totusi vorba despre copiii nostri. Cum poti actiona negativ asupra mediului stiind ca propriii tai copii vor avea de suferit? Dozele de aluminiu sunt un bun exemplu in procesul de invatare.

Cand incepi sa colectezi aceste doze, iti dai seama ca, de fapt, obisnuintele tale se schimba. Iti dai repede seama ca recicland aluminiul (exemplu este valabil si pentru celelalate tipuri de materiale reciclabile) economisesti bani si protejezi mediul in acelasi timp.

– De cat timp e nevoie?

– Pentru a raspunde la aceasta intrebare, voi porni de la un exemplu. Cand am venit in Polonia, acum 12 ani, pentru a ajuta la crearea sistemului de sortare a deseurilor, acolo nu se colecta nimic si nu exista deloc infrastructura.

Astazi, in procente, Polonia se afla printre primele tari in Europa in ceea ce priveste eficienta sistemului de colectare a deseurilor. Romania va putea reusi aceasta performanta in numai cinci-sase ani, pentru ca are sansa sa invete din sistemele deja existente.

– Un sondaj a aratat ca multi romani ar colecta selectiv deseurile daca ar fi platiti. Ce parere aveti?

– Intr-o tara in care exista inca oameni saraci, acest sistem ar fi unul chiar indicat. Totul insa calculat cu mare grija, pentru ca sistemul recompenselor poate provoca artificial colectari fictive.

" Cetateanul va invata cu timpul unde trebuie sa arunce deseurile si va incepe sa asocieze culoarea containerului cu tipul de deseu caruia ii este destinat

Alexander Wirtz, senior consultant in AEA

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri