Adevarul: Scapam de seceta si inundatii!

Anul 2008 va fi normal din punct de vedere termic. Meteorologii spun ca, in principiu, 2008 va fi normal si din punct de vedere al precipitatiilor si fenomenelor meteo. Cu toate acestea, pentru a proteja mai bine mediul, romanii vor avea de facut multe proiecte ecologice. In 2008, banii veniti de la Bruxelles vor fi mult mai multi, aproximativ 700 milioane de euro.

Specialistii de la Adminis­tratia Nationala de Meteorologie spun ca in aceasta iarna vremea va fi normala in intreaga tara, astfel ca Romania nu va mai avea si in acest an un sezon rece atipic, precum cel precedent.
"Vreme normala nu inseamna ca, de exemplu, este exclus ca in lunile ianuarie si februarie sa avem perioade de cateva zile cu viscol si temperaturi de -20 de grade Celsius.

Aceste fenomene sunt normale pentru iarna in zonele geografice precum cea in care este situata tara noastra", a declarat Ion Sandu, directorul ANM.

In 2008, precipitatiile vor fi in parametri normali pentru tipul de clima al Romaniei. In lunile aprilie-mai, cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de norme, dar nu sub normele climatologice.

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie avertizeaza ca, in perioada aprilie-mai, temperaturile ridicate ar putea duce la topirea brusca a zapezii, si din aceasta cauza exista un risc de inundatii pe raurile mici. „Spre deosebire de anul 2007, in 2008 romanii nu vor mai avea perioade lungi de vreme extrema, dar pentru perioade scurte s-ar putea sa apara fenomene cu intensitate extrema", a precizat Ion Sandu.

Taxa de mediu, folosita pentru energii regenerabile

2008 va aduce multi bani europeni, ceea ce inseamna ca organizatiile neguvernamentale si administratiile locale trebuie sa propuna mult mai multe proiecte. "Am intocmit si trimis la Bruxelles foarte multe proiecte pentru schimbarea infrastructurii de apa", a spus Attila Korody. Ministrul mediului a adaugat ca, in 2008, banii proveniti de la taxa de mediu vor fi folositi pentru finantari de proiecte pentru energii regenerabile.

Protejarea biodiversitatii

Organizatiile neguvernamentale isi propun sa continue lupta pentru stoparea proiectului Rosia Montana. In plus, sunt anuntate mai multe proiecte pentru protejarea biodiversitatii. "Fragmentarea si pierderea habitatelor naturale prin constructia de infrastructura sunt principalele amenintari pentru extinctia speciilor de plante si animale, fapt deja vizibil in statele Europei de Vest", spune Gabriel Paun, reprezentantul Greenpeace Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri