Adevarul: Rosia Montana, luata de ape

Situatia incerta privind viitorul exploatarii aurifere si al proiectului firmei canadiene Gabriel Resources face ca in Rosia Montana sa nu se poata demara nici alte investitii, cum ar fi construirea de diguri sau largirea canalizarii. Oamenii asteapta hotararea politicienilor, iar in acest timp, ploile de primavara le fac praf casele si gospodariile.

Opt localitati au fost afectate, in ultimele zile, in judetul Alba, de precipitatiile abundente care au provocat o alunecare de teren la Rosia Montana, inundarea a circa 50 de hectare de teren agricol si pasuni, precum si distrugerea unor ziduri de sprijin, semnaleaza Rompres.

Intr-un raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Unirea" Alba se arata ca la Rosia Montana s-a produs o alunecare de teren la doar 30 de metri distanta de doua gospodarii. Casele celor doua familii nu au fost deocamdata afectate, dar oamenii au fost avertizati cu privire la posibilul pericol. Alunecarea de teren a afectat 50 de metri de drum comunal si un metru de zid de sprijin.

Rosia Montana isi asteapta verdictul

Localitatea, al carei nume a fost legat, in ultimii ani, de cel al companiei canadiene Gabriel Resources, astepta ieri decizia Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor privind proiectul de lege care ar putea interzice folosirea cianurilor in minerit.

Acest proiect a fost initiat de senatorii Eckstein Kovacs Peter si Gheorghe Funar si a fost avizat favorabil de Ministerul Mediului. El prevede interzicerea utilizarii cianurilor in activitatile de exploatare miniera din Romania. Proiectul are o istorie zbuciumata si a fost respins de fostul ministru al mediului, pe motiv ca cianura se foloseste si in alte tari din UE.

Totusi, noul ministru, Attila Korodi, l-a avizat favorabil in iunie 2007 si l-a trimis parlamentului. De atunci, proiectul a fost respins de Comisia de Mediu a Camerei Deputatilor, in schimb a primit aviz pozitiv de la Comisia juridica. Ieri, la Comisia de Industrii, deputatii urmau sa ia decizia finala.

Dar mai sunt inca multe hotarari de luat. Prin urmare, locuitorii din zona n-au decat sa mai astepte si sa se lupte singuri cu alunecarile de teren. In zona lor nu se pot face nici investitii funciare, precum construirea de diguri sau largirea canalizarii, pentru ca nimeni nu stie ce va urma. Oamenii asteapta decizia politicienilor, iar in acest timp, ploile de primavara le fac praf casele si gospodariile.

Terenuri inundate si in judetul Hunedoara

Cotele ridicate ale apelor au afectat si alte localitati din zona. De pilda, oamenii din Ceru Bacainti sunt acum nevoiti sa ocoleasca circa 20 de kilometri, prin judetul Hunedoara, dupa ce podul plutitor de peste raul Mures a ramas fara cablu de sustinere.

Apele umflate ale raului Ampoi au distrus circa 50 de metri aparare de mal la Zlatna. Revarsarea unui parau a provocat inundarea a cinci hectare de teren agricol in Cricau, iar alt parau a inundat 20 de hectare de culturi agricole si fanete la Mihalt.

La Ighiu, scurgerile de pe versanti si torentii puternici de pe vaile Ighiel, Telna si Valea Mica au dus la inundarea catorva anexe gospodaresti, fiind afectate si doua poduri, precum si 255 metri de zid de sprijin si 110 metri de drum comunal. Si raul Tarnava Mica a inundat opt hectare de pasune la Cetatea de Balta si 15 hectare de teren agricol la Sona. Tot la Sona, abonatii de telefonie fixa au ramas fara ton dupa ce torentii au rupt 20 de metri din retea.

Ploile se reduc in intensitate

Pentru ca ploile s-au mai restrans, nivelul cursurilor de apa este in scadere, nefiind atinsa vreo cota de atentie. Potrivit dispeceratului Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba Iulia, prognoza cea mai nefavorabila, pentru urmatoarele doua zile, estimeaza depasirea cu cel mult 10 centimetri a cotei de atentie pe raul Tarnava Mica, la Blaj.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri