Cu cei 3.000 de lei obtinuti de pe urma harbului, romanii si-au luat cele mai ieftine masini, fara dotari peste standardele de baza
Importatorii auto si-au programat cresteri semnificative pe baza vanzarilor din programul Rabla, dar multi au ramas cu masinile-n soare.
Romanii care si-au casat masinile vechi in cadrul editiei de anul acesta a programului Rabla si-au cumparat cele mai ieftine autoturisme disponibile in piata si foarte putini dintre ei au ales alte pachete decat cele de baza, potrivit datelor furnizate de Administratia Fondului pentru Mediu si de importatori.
Cel mai bine vandute marci in ultimele doua luni si jumatate au fost Logan, Citroen, Daewoo, Fiat, Ford, Hyundai, Opel, Renault si Peugeot, ne-a declarat Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu. Preturile medii la care au fost achizitionate autoturismele au fost de circa 10.000 – 12.000 de euro. In cazuri foarte rare, autoturismele cumparate in cadrul programului Rabla au trecut de 15.000 de euro, spun importatorii.
Rabla va continua pana la 25 septembrie, iar daca dupa aceasta data vor mai exista masini nevadute se va mai organiza o noua sesiune, intre octombrie si decembrie. Avansul pentru masina noua, acordat odata cu radierea harbului, este de 3.000 de lei.
Sub asteptarile dealerilor
De la demararea programului Rabla, 2 iunie, au fost acordate prime pentru doar 12.387 de masini noi, din totalul celor 40.000 disponibile, adica doar pentru o treime. Fata de editia de anul trecut, numarul autoturismelor din cadrul programului Rabla 2008 a fost suplimentat cu 25.500 de unitati, in speranta ca romanii vor fi la fel de entuziasti.
Cele 16.500 de automobile disponibile in 2007 au fost livrate aproape toate in prima faza a programului, intre aprilie si inceputul lui august. Primele de casare pentru doar 56 de autoturisme au ramas necheltuite in 2007.
"Rabla 2008 a mers mai prost decat ne asteptam. Ce-i drept, asteptarile erau construite pe datele excelente de anul trecut. Intre timp, traim in plina criza economica, iar toate acestea se vad in scaderea vanzarilor de masini si intr-un oarecare dezinteres al romanilor pentru Rabla. Cred ca ne-am „aruncat” cam mult", ne-a declarat reprezentantul unui dealer.
Masini fara dotari suplimentare
Cei mai multi dintre romanii care si-au dat masina la casat in schimbul uneia noi au preferat sa achizitioneze pachetul de baza al autoturismului si foarte putini dintre ei au mers pe varianta full-option. Daca au facut-o, au ales varianta limitata Renault Symbol Fidji, pentru care a existat o reducere importanta de pret.
Acesta a fost, de altfel, cel mai bine vandut model al constructorului francez prin programul Rabla. Preturile acestui model pleaca de la 8.600 de euro si nu depasesc 12.500 de euro pentru cea mai echipata versiune. Romanii care si-au dat masina la casat au mai cumparat Megane si Clio 2, potrivit directorului de comunicare al constructorului francez, Dumitra Rasnoveanu.
La Fiat, cel mai bine vandute modele au fost Linea, Grande Punto si Panda, cu preturi intre 8.000 si 12.000 de euro. „Foarte rar am avut comenzi de peste 15.000 de euro pe Rabla. De obicei se comanda varianta de baza", potrivit reprezentantilor AutoItalia. Din portofoliul Toyota, vechii posesori ai rablelor au ales modelele Yaris si Auris, in timp ce la Seat a facut furori modelul Ibiza.
Suzuki n-a vandut nicio masina
Desi a comandat 3.199 de autoturisme si tot atatea i-au fost aprobate de Administratia Fondului pentru Mediu, producatorul japonez Suzuki nu a vandut pana ieri nicio masina in cadrul programului Rabla. "Nu am livrat pana acum niciun model.
Suntem in negocieri cu diversi clienti", ne-au declarat reprezentantii biroului de comunicare al B&S Motors, importatorul marcii in Romania. Suzuki a vandut anul trecut pe piata romaneasca 1.343 de autoturisme, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Autovehiculelor. Tot cate 3.199 de autoturisme au mai fost comandate si de Dacia, Renault, Daewoo, Fiat, Chevrolet sau Opel.
Acte necesare achizitiei unui autoturism nou prin Rabla:
actul de identitate al proprietarului/mostenitorului
certificatul de inmatriculare al autoturismului uzat – in copie legalizata
certificatul de distrugere a autoturismului uzat eliberat de un operator economic autorizat sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz- in copie legalizata
originalul certificatului de radiere – in original
o copie legalizata a certificatului de mostenitor
nota de acceptare eliberata de producator, in original
12.387 reprezinta numarul de autoturisme care au fost vandute pana acum prin Rabla, din totalul de 40.000
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul