Ziua Mediului e celebrata astazi in toata lumea prin actiuni constructive. Unii planteaza copaci, altii ecologizeaza zonele murdare sau participa la campionate verzi de tenis.
Romanii au ales un mod inedit de marcare a evenimentului. La initiativa Ministerului Mediului, 20 de orase din intreaga tara vor stinge lumina incepand de la ora 21.30.
Astfel, in multe dintre localitati, autoritatile au anuntat ca vor opri iluminatul public peste tot. Astfel, romanii vor sta pe intuneric in Cluj Napoca, Satu Mare, Vaslui, Botosani, Suceava si Isaccea.
In Capitala, Timisoara si Galati curentul electric va fi oprit in parcurile mari. Reprezentantii Ministerului Mediului sustin ca ei au facut recomandarea ca lumina sa fie stinsa maximum cinci minute, dar unele autoritati au spus ca vor opri curentul o jumatate de ora.
Ecologistii spun ca, desi masura e simbolica, ea mai degraba aminteste de vremurile comuniste, cand Romania statea in bezna ore in sir.
In toata lumea, ecologistii organizeaza actiuni simbolice prin care vor sa atraga atentia asupra distrugerii naturii
In timp ce restul europenilor sarbatoresc mediul prin actiuni concrete, autoritatile de la Bucuresti le amintesc romanilor de jumatatea de secol petrecuta in bezna.
Mediul este sarbatorit, in fiecare an, la nivel mondial in data de 5 iunie. Ziua a fost stabilita in anul 1972, cand Adunarea Generala a Natiunilor Unite a celebrat Conferinta „Ecologia Umana" de la Stockholm.
Importanta acestei zile este data, de asemenea, de faptul ca, in aceeasi zi, Adunarea Generala a stabilit crearea Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Asadar, de mai bine de 35 de ani, ziua de 5 iunie a devenit unul din instrumentele prin care ONU atrage atentia asupra problemelor de mediu care ar trebui sa preocupe atat factorii de decizie, cat si opinia publica.
In anii trecuti, Ziua Mediului a fost sarbatorita prin parade ale biciclistilor, raliuri de strada, concursuri scolare, actiuni de plantare a copacilor, campanii de reciclare ori de colectare a deseurilor.
20 de orase fara curent electric
In Romania, autoritatile au o invitatie catre toate orasele tarii de a stinge lumina diseara, timp de cateva minute.
Pana acum, au confirmat participarea la „ramanerea in bezna" 20 de orase. In multe dintre acestea, autoritatile au anuntat ca vor opri iluminatul public peste tot. Astfel, romanii vor sta pe intuneric in Cluj-Napoca, Satu-Mare, Vaslui, Botosani, Suceava si Isaccea. In Capitala, Timisoara si Galati curentul electric va fi oprit in parcurile mari.
Reprezentantii Ministerului Mediului sustin ca au vrut sa continue ideea „brevetata" de initiatorii programului „Ora Pamantului", prin care in fiecare an se stinge lumina timp de o ora, in mai multe orase ale lumii, in data de 22 aprilie (Ziua Pamantului). „In aprilie nu ne-am implicat foarte mult in acest program si, de aceea, am decis sa reluam aceasta idee de Ziua Mediului.
Am lansat invitatia catre toate orasele din tara si am propus ca lumina sa fie stinsa maximum cinci minute, urmand ca autoritatile locale sa decida cat va fi intrerupt iluminatul public", au declarat reprezentantii ministerului.
Ecologistii critica ideea
Ideea e criticata de ecologisti care spun ca asteptau activitati constructive. „Este pentru prima data cand autoritatile centrale din Romania fac ceva vizibil de Ziua Mondiala a Mediului. Stingerea luminii este un simbol pentru toate actiunile care ar trebui intreprinse pentru mediu, dar cred ca se pot face activitati mult mai constructive, cum ar fi plantarea unui copac", a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace Romania.
Alte evenimente
Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si Parlamentul European lanseaza astazi la ora 16.00 muzeul obiectelor din materiale reciclabile in Parcul Carol
Muzeul Taranului Roman deschide prima gradina traditionala din Bucuresti, la ora 11.00
Asociatia „Bate Saua" va lansa duminica un concurs de biciclete in Parcul Herastrau, unde va fi lansat un lant de biciclete
Mars ecologic, in premiera
Primul mars ecologic, din judetul Bacau, se va desfasura, astazi, sub sloganul "Drumul spre o viata sanatoasa".
Prin aceasta actiune, Asociatia Iubim Natura impreuna cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Regiunea1 NE si Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bacau promoveaza bicicleta si beneficiile mersului pe jos ca alternative viabile si preferabile traficului rutier din orase.
"Adoptarea acestui tip de deplasare in orase va reduce poluarea si va elimina blocajele cauzate de numarul mare de autoturisme", ne-a declarat presedintele Asociatiei Iubim Natura, Florin Suciu. La acest mars se asteapta participarea a peste 500 de elevi si adulti, dar si adepti ai unei vieti ecologice si sanatoase.
Fiecare scoala are ca tema crearea unui afis sau a unui banner care sa reprezinte cat mai bine Ziua Mediului. Cele mai bune realizari vor fi premiate. La final, se va citi o scrisoare adresata primarului din Bacau si locuitorilor, prin care se va cere sprijinul in promovarea bicicletei si a mersului pe jos.
Sa reducem emisiile de CO2!
Folosind bicicleta sau transportul in comun vom reduce poluarea
Economisind apa scutim o mare catitate de energie necesara in procesul de purificare a acesteia
Reparand un robinet stricat, se evita irosirea a 30 de litri de apa pe zi
Folosind becuri ecologice si baterii reincarcabile
Saptamana Verde
Cea mai importanta conferinta anuala pe tema politicilor de mediu europene a inceput pe 3 iunie, in cladirea Charlemagne
Evenimentul, care se afla la cea de-a opta editie, se va incheia vineri, fiind asteptati aproximativ 4.000 de vizitatori din intreaga Europa
Cei care nu au reusit sa se inscrie pana acum, o pot face de-acum incolo. La intrare sunt puse la dispozitie mai multe calculatoare, inscrierile putandu-se face pe loc
La „Saptamana Verde" sunt prezenti atat reprezentanti ai guvernelor, cat si cei ai marelui public
Parlamentarii europeni cer echilibru pentru folosirea biocombustibililor
Europenii au inceput sarbatorirea Zilei Mediului inca de la inceputul saptamanii, prin diverse evenimente reunite sub numele de „Saptamana Verde".
Tema principala a manifestarii se axeaza pe utilizarea, intr-o maniera responsabila, a resurselor planetei, la nivelul intregului glob. Oficialii europeni au stabilit si un slogan pentru manifestatie: „O singura planeta, nu o irositi !" .
Standarde pentru mediu
Toata saptamana va avea loc o serie de 38 de conferinte ghidate de o tema generala: utilizarea durabila a resurselor. Vor fi puse in discutie alte patru sub-teme: resursele si gestionarea deseurilor, consumul si productia durabila, natura si biodiversitatea si schimbarile climatice.
Obiectivul principal: definirea celor mai eficiente mijloace pentru ameliorarea mediului natural european pentru acum si pentru anii care vor veni.
Evenimentul a inceput printr-o conferinta sustinuta de comisarul european pe probleme de mediu, Stravros Dimas. Acesta a raspuns la intrebarile jurnalistilor legate de standardele de mediu obligatorii pentru produsele din domeniul energetic.
El a spus ca vor incerca sa extinda standardele obligatorii si pentru celelalte produse care nu sunt neaparat din domeniul energetic, dar care au o stransa legatura cu acesta.
Folositi cu masura carburantii verzi!
Comisarul de mediu a vorbit si despre o propunere privind revizuirea criteriilor de durabilitate a biocombustibililor. „Trebuie sa analizam aspectele sociale si pe cele de mediu pe care le implica dezvoltarea biocarburantilor. Trebuie sa analizam efectele negative pe care le poate provoca folosirea culturilor pentru productia de biocarburant", a mentionat Stavros Dimas.
El a adaugat ca ar trebui promovati biocarburantii din cea de-a doua generatie. De asemenea, Dimas a mai spus ca se va gasi un echilibru in ceea ce priveste criteriile de durabilitate ale biocarburantilor.
Biomasa nu ridica pretul la alimente
Energia produsa din surse regenerabile a fost si tema principala a comisiei europene pentru mediu de la Parlamentul European.
Parlamentarii au adus in discutie conjunctura in care are loc dezvoltarea surselor energetice alternative: tendinta de crestere a pretului pe barilul de petrol care se va mentine, incalzirea globala care reprezinta una dintre marile probleme ale umanitatii, oceanele si vegetatia nu mai au capacitatea de absorbtie a dioxidului de carbon asa cum se intampla inainte, pentru ca oceanele devin acide si in felul acesta vegetatia devine sursa de dioxid de carbon.
Cu aceasta ocazie, Anders Wijkman, parlamentar european din partea Partidului Popular European, a spus ca avem nevoie de o abordare multipla privind eliminarea treptata a combustibililor fosili si foarte multa cercetare pentru promovarea energiei verzi. El a inaintat ideea ca biomasa reprezinta una dintre solutii.
Nu a uitat insa sa specifice si problemele pe care le intampina aceasta sursa de energie.
Parlamentarul a afirmat insa ca este o mare exagerare sa spunem ca ridicarea pretului la alimente este cauzat de folosirea culturilor pentru biocarburanti, avand in vedere ca numai 0,5 la suta din terenurile arabile sunt cultivate in special pentru obtinerea de biocarburant.
Evenimente din lume
Anglia
Compania energetica Centrica a convocat intr-unul dintre birourile sale din Windsor 1.200 de salariati. Ei vor fi sfatuiti cum sa protejeze mediul, economisind energia electrica acasa si la serviciu.
Turcia
Cetatenii din Ankara sunt invitati la un picnic traditional de catre asociatia Selma Dekeli. Impreuna cu rudele sau cu prietenii, ei sunt rugati sa planteze, fiecare, cate un copac.
Grecia
In orasul Ioustinianou se desfasoara Campionatul Verde de Tenis. Fiecare persoana care ia parte la acest eveniment este rugata sa doneze doi dolari pentru mediu.
Polonia
Studentii din Zakopane se intalnesc pentru a prezenta proiecte de mediu in cadrul unui seminar, urmat de o expozitie de fotografii.
Egipt
Membrii Institutului de protectie a mediului, Wadi, din Alexandria, impreuna cu reprezentanti ai Bibliotecii Alexandria organizeaza intalniri in aer liber, in cadrul carora vor fi dezbatute subiecte legate de protectia mediului inconjurator.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul