Adevarul: Romania nu a cheltuit niciun euro din fondurile UE pentru mediu

La doi ani dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania a contractat, prin proiecte, 950 de milioane de euro din cele 5,5 miliarde destinate investitiilor de mediu, dar nu a folosit niciun cent. Autoritatile nu au depus niciun proiect pentru gestionarea deseurilor, reabilitarea CET-urilor, protectia impotriva inundatiilor si stoparea eroziunii costiere.

Romania are nevoie de investitii de mediu de aproximativ 30 de miliarde de euro pentru a se conforma standardelor europene pana in 2018, cand expira toate perioadele de tranzitie negociate cu Comisia Europeana.

Un instrument foarte important pentru acoperirea acestui necesar financiar il constituie Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, care prevede o alocare de 5,5 miliarde euro, din care 4,5 miliarde reprezinta fonduri europene, iar restul de 1 miliard constituie cofinantarea nationala obligatorie.

Perioada depunerii proiectelor pentru contractarea acestor fonduri este 2007-2013, iar termenul-limita pentru implementarea investitiilor este anul 2015.

De la 3 miliarde la 950 de milioane

Imediat dupa aprobarea POS Mediu de catre Comisia Europeana, in iulie anul trecut, autoritatile de la Bucuresti promiteau transmiterea primelor proiecte pregatite pentru contractarea banilor europeni. „Pana la sfarsitul anului (2007 – n.r.) vom trimite spre aprobare Comisiei Europene primele zece proiecte pe sectorul de apa si apa uzata, a caror valoare totala este estimata la 800 de milioane de euro, si alte cinci proiecte privind managementul integrat al deseurilor, cu o valoare totala de aproximativ 200 de milioane de euro.

De asemenea, avem in pregatire alte 25 de proiecte, cu o valoare de aproximativ doua miliarde de euro, care vor fi transmise in decursul anului viitor (2008- n.r.)”, declara, in iulie 2007, directorul general al Autoritatii de Management pentru POS Mediu, Liliana Chirila.

Astfel, conform acestor declaratii, Romania ar fi trebuit ca, pana la sfarsitul acestui an, sa contracteze, prin proiecte, aproximativ trei miliarde de euro. Evaluarea din prezent arata insa diferit. „De la data aprobarii POS, in iulie anul trecut, am transmis la Comisie noua proiecte majore, dintre care opt sunt deja aprobate, cu o valoare totala de 950 de milioane de euro.

Pentru cinci dintre ele am semnat deja contractul de finantare. Sunt proiecte ce vizeaza prima axa prioritara din POS – constructii, extinderi, reabilitari apa uzata si epurare: Cluj–Salaj, Giurgiu, Turda-Campia Turzii, Calarasi, Tulcea, Sibiu, Teleorman si Gorj”, ne-a declarat directorul Autoritatii de Management pentru POS Mediu, Liliana Chirila.

Potrivit acesteia, primele cereri de prefinantare au fost transmise Autoritatii de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor pentru proiectele de la Giurgiu si Calarasi. „POS Mediu nu are unitate de plata, asa incat banii europeni se dau prin Autoritatea de Certificare si Plata.

Noi le-am transmis cererile de prefinantare de la Giurgiu si Calarasi – una de 10 milioane, cealalta de 15 milioane de euro, si, dupa verificarea documentatiei, banii vor merge direct la autoritatile locale care sunt beneficiarii proiectelor”, a mai spus Liliana Chirila.

Romania este tara care a transmis la Bruxelles cel mai mare numar de proiecte pe acest exercitiu de finantare 2007-2013

Liliana Chirila,Director general Autoritatea de Management pentru POS de Mediu

„Probleme de natura institutionala”

Cele noua proiecte aprobate de Comisie vizeaza numai prima axa a POS Mediu. „Pe axa 2, cea privind gestionarea deseurilor, a durat ceva mai mult pregatirea proiectelor si am avut anumite probleme de natura institutionala la nivelul beneficiarilor (autoritatile locale – n.r.).

Cum una dintre conditii este ca terenul pentru constructia depozitelor ecologice de deseuri sa fie in proprietatea beneficiarului, problemele au aparut la identificarea locatiei”, ne-a mai spus Liliana Chirila.

Insa in urmatoarele doua luni vor fi trimise la Bruxelles primele proiecte, spune directorul Autoritatii de Management, pentru judetele Vrancea, Bistrita-Nasaud si Giurgiu, urmate imediat de un alt proiect „aflat intr-un stadiu avansat de pregatire” – pentru judetul Maramures.

„Nu suntem in urma”

Tot in pregatire sunt si proiectele privind reducerea poluarii de la centralele municipale de termoficare. „Pe axa 3 avem in pregatire trei aplicatii, pentru Timisoara, Bacau si Iasi”, spune Liliana Chirila, care ne asigura ca „anul 2009 va fi unul de varf, cu multe aplicatii trimise la Bruxelles”. Un alt domeniu pentru care nu s-au depus proiecte este cel privind protectia impotriva inundatiilor si stoparea eroziunii costiere.

„Este putin intarziat acest domeniu, pentru ca acum se finalizeaza o strategie de prevenire a riscului la inundatii, dupa care se stabileste planul de implementare in baza caruia se vor elabora proiectele”, ne-a explicat Liliana Chirila. De cealalta parte, insa, directorul Administratiei Nationale „Apele Romane” (singura autoritate care poate depune proiecte in acest domeniu) ne-a declarat ca „exista 113 proiecte pentru prevenirea inundatiilor care vor fi finantate prin axa 5 a POS Mediu.

Mai avem si opt master-planuri pentru stoparea eroziunii costiere pe opt portiuni ale litoralului. Proiectele vor fi depuse anul viitor”.

Situatia proiectelor pe cele cinci domenii de actiune

POS de Mediu prevede o alocare de aproximativ 5,5 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, din care 4,5 miliarde reprezinta fonduri europene, iar restul de 1 miliard constituie cofinantarea nationala obligatorie.

POS este structurat pe sase axe prioritare, ultima dintre ele vizand proiecte de asistenta tehnica – finantarea pregatirii proiectelor de pe celelalte axe si a activitatilor de monitorizare, evaluare si control a proiectelor. Beneficiarul acestei axe sunt Autoritatea de Management a POS Mediu si structurile subordonate.

Axa 1 – 9 proiecte

Prima axa prioritara vizeaza investitiile pentru extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata si beneficiaza de cea mai mare alocare financiara – 3,27 miliarde euro.

Comisia Europeana a aprobat opt din cele noua proiecte transmise de Romania in acest an: Cluj–Salaj, Giurgiu, Turda-Campia Turzii, Calarasi, Tulcea, Sibiu, Teleorman si Gorj. Proiectul de la Olt urmeaza sa fie aprobat, iar cel de la Brasov va fi transmis pana la sfarsitul anului.

Axa 2 – 0 Proiecte

Cea de-a doua axa prioritara are o alocare financiara de 1,17 miliarde euro, destinati realizarii de depozite ecologice de deseuri si inchiderii depozitelor de gunoi neconforme.

Romania nu a transmis pana acum niciun proiect pentru investitii in acest sector. Potrivit directorului Autoritatii de Management, primele trei proiecte, pentru judetele Vrancea, Bistrita-Nasaud si Giurgiu, vor fi trimise la Bruxelles pana la sfarsitul acestui an.

Axa 3 – 0 Proiecte

Cele 229 de milioane de euro alocate pe aceasta axa ar trebui sa sustina investitii pentru reducerea poluarii provenite de centralele municipale de termoficare. Nici pe aceasta axa Romania nu a finalizat pana in prezent nicio aplicatie de finantare.

„Pe axa 3 avem in pregatire trei proiecte – Timisoara, Bacau si Iasi”, a declarat directorul Autoritatii de Management a POS Mediu, Liliana Chirila. Potrivit acesteia, valoarea fiecarui proiect va fi intre 50 si 100 de milioane de euro.

Axa 4 – 15 Proiecte

Cea de-a patra axa prioritara are o alocare financiara de 215 milioane euro, din care sunt finantate proiecte privind protectia naturii. Au fost depuse 48 de proiecte, din care Autoritatea de Management a aprobat 15, a caror valoare totala se ridica la aproximativ patru milioane de euro.

Principalul beneficiar al acestei axe, Agentia Nationala pentru Arii Protejate, va functiona abia incepand de anul viitor, potrivit ministrului mediului, Attila Korodi.

Axa 5 – 0 Proiecte

Aceasta axa, cu o alocare de 329 milioane de euro, vizeaza investitii pentru protectia impotriva inundatiilor si pentru reducerea eroziunii costiere. Singura institutie care poate depune proiecte pentru accesarea acestor fonduri este Administratia Nationala „Apele Romane”.

Nici pe aceasta axa nu a fost finalizat nicio aplicatie, urmand ca acestea sa fie pregatite, dupa finalizarea strategiei de prevenire a riscului la inundatii, potrivit directorului Autoritatii de Management.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri