Adevarul: Romania exporta aproape jumatate din productia bio

In Europa, culturile ecologice acopera, in momentul de fata, doar un sfert din suprafata agricola a continentului. Desi culturile ecologice ocupa doar 1,5 % din potentialul agricol al tarii, Romania se pozitioneaza in prima jumatate a clasamentului mondial.

Tara noastra se situeaza in lume, din punctul de vedere al suprafetei cultivate in sistem ecologic, pe pozitia 44 dintr-un total de 122 de tari, potrivit publicatiei „The world of organic agriculture 2008”, care elaboreaza anual o statistica mondiala in acest sens.

La nivelul Uniunii Europene, Austria (13 %) si Italia (9 %) au acordat agriculturii ecologice o suprafata mai mare din potentialul agricol, dar tari precum Franta (2 %), Belgia (2,1 %), Ungaria (2,9 %) sau Spania (3,7 %) nu stau cu mult mai bine decat noi.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in 2008, suprafata cultivata ecologic in tara noastra a fost cu 15 % mai mare decat in 2007, ajungand la 220.000 de hectare.

In conformitate cu obiectivele Strategiei de dezvoltare a agriculturii ecologice in Romania, suprafata cultivata astfel va ajunge, la sfarsitul lui 2009, la 300.000 de hectare, ceea ce ar reprezenta doua procente din suprafata agricola a tarii.

Jumatate din productie, la export

Potrivit lui Teodor Mihalcea, directorul general al Directiei generale implementare politici agricole, din cadrul MAPDR, cantitatea de produse ecologice obtinute in Romania a fost de aproximativ 170.000 de tone in 2007 si de circa 260.000 de tone, anul trecut.

In 2007 au fost exportate pe pietele din Germania, Italia, Grecia, Elvetia, Olanda si Franta 80.000 de tone de produse ecologice, ceea ce inseamna aproape jumatate din productia interna. Valoarea exportului s-a ridicat la 65 de milioane de euro. Anul trecut, Romania a vandut pe piata externa 130.000 de tone de produse ecologice cu o valoare de 100 milioane de euro.

Romania a exportat cereale, oleaginoase, fructe de padure si ciuperci, produse procesate din lapte si miere de albine. Dar a importat zahar brun din trestie de zahar, cafea, ciocolata, produse obtinute din soia si sucuri de fructe. Valoarea importului din 2007 a fost de 3 milioane de euro, cu un milion mai mult decat in 2006.

Cererea, in crestere

Teodor Mihalcea a precizat ca atat in Romania, cat si la nivel comunitar, cererea de produse ecologice este in crestere. Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio Romania preciza, intr-un comunicat emis la inceputul acestei luni, ca autoritatile au esuat in a justifica in fata partenerilor europeni necesitatea sustinerii acestui tip de agricultura in tara noastra.

Reprezentantii Bio Romania sustin ca, in primii doi ani de la aderare, tara noastra a pierdut sume considerabile din partea Uniunii Europene.„Daca Romaniei i s-ar fi acordat 300 de euro pe hectar in 2007 si 2008, suprafata exploatata in sistem ecologic s-ar fi dublat pana in prezent”, se arata in comunicatul Bio Romania.

Potrivit asociatiei, in Grecia, pentru un hectar cultivat in sistem ecologic, fermierul primeste 600 de euro. Desi au existat mai multe tipuri de subventii, fermierii romani au primit, in 2008, 425 de lei la hectar pentru culturi pe teren arabil, pasuni si fanete permanente aflate in perioada de conversie. Sprijinul financiar putea fi acordat pentru maximum 20 de hectare fiecarui producator. In momentul de fata, in Romania exista aproape 4.000 de producatori in sistem ecologic.

Congres mondial pentru agricultura

Fermierii din intreaga lume ar trebui sa inceapa sa practice, cat mai repede, o agricultura mai durabila si mai productiva pentru a hrani populatia in continua crestere la nivel mondial si pentru a combate schimbarile climatice.

Aceasta a fost recomandarea lui Shivaji Pandey, unul dintre cei mai buni experti ai FAO in materie de culturi, pe care a adresat-o participantilor la cel de-al IV-lea Congres mondial pentru agricultura durabila de la New Delhi, saptamana trecuta.

Aproximativ 30 de milioane de hectare sunt cultivate in sistem ecologic la nivel mondial (2006). Australia are cea mai larga suprafata cultivata ecologic (42 % din suprafata agrara), urmata de Europa (24 %) si America Latina (16 %).
 

spot_img

Ultimele știri