Adevarul: Reactorul sloven ingrijoreaza Europa

Doua incidente nucleare produse in decurs de doua zile au pus pe jar oficialii europeni, in contextul incercarilor de a restabili increderea oamenilor in domeniu.

In mai putin de 48 de ore, Europa s-a confruntat cu doua incidente survenite in sectorul producerii de energie nucleara, scrie publicatia „EUObserver". Astfel, marti dimineata, sistemul automat de siguranta al centralei Dukovany, din Cehia, a fost activat la unul dintre reactoare, dupa ce un muncitor a oprit din greseala conductele de racire.

Ulterior, miercuri, singurul reactor al centralei nucleare de la Krsko, din Slovenia, a fost inchis pentru reparatii de urgenta din cauza unei scurgeri la una din unitatile de racire.

In ambele cazuri, autoritatile de la nivel national au catalogat incidentele ca fiind unele „minore" si au dat asigurari ca situatia este sub control, nefiind vorba de efecte negative asupra mediului si, cu atat mai putin, asupra sanatatii oamenilor.

Alerta europeana

Cu toate acestea, autoritatile de la Bruxelles au intrat in alerta in legatura cu aceste incidente. Desi Slovenia nu a cerut Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa efectueze o inspectie la centrala nucleara situata la 120 de kilometri de capitala Ljubljana, Comisia Europeana a declansat o alerta nucleara europeana privind riscurile radioactive.

Ingrijorarea europenilor vine pe fondul eforturilor factorilor de decizie de la nivelul Uniunii Europene si ale reprezentantilor industriei nucleare de a restabili increderea populatiei in acest sector.

Potrivit „EUObserver", mobilizarea autoritatilor in acest sens vine dupa ce, in urma dezastrului de la Cernobil, din 1986, s-a constatat o diminuare semnificativa a investitiilor din acest sector.

Ministrul roman al mediului, Attila Korodi, a declarat ieri ca Romania nu inregistreaza probleme din punctul de vedere al emisiilor radioactive, ca urmare a incidentului produs la centrala nucleara slovena.

„Aparatele de monitorizare a emisiilor radioactive au fost permanent in functiune si nu s-au inregistrat astfel de emisii. Slovenii s-au miscat foarte bine si au oprit reactorul la timp", a afirmat Korodi.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri