Adevarul: Raul Cisla, poluat in continuare cu steril

Mai multe organizatii de mediu sustin ca apele poluate de la Borsa ajung in Ungaria
Deversarea de la iazurile Colbu I si Colbu II de la Borsa preocupa mai mult specialistii maghiari

Autoritatile locale nu recunosc pericolul pe care il reprezinta iazurile de decantare. Datele privind intensitatea poluarii sunt necunoscute.

Dupa ce la inceputul acestei saptamani atat autoritatile locale din judet, cat si cele de la nivel central, prin vocea secretarului de stat din Ministerul Mediului, Lucia Varga, au dat asigurari ca situatia de la Borsa este sub control, sterilul din iazul Colbu I inca se revarsa in paraul care ajunge apoi in raul Cisla, afluent al Tisei.

Chiar si in fata evidentelor, autoritatile refuza sa recunoasca realitatea. „Acolo nu se mai scurge steril, de fapt nici nu s-a scurs. Ce este acuma acolo este apa care vine de la o sonda", a declarat directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures, Iuliu Szekely.

Ingrijorarea Ungariei

In acelasi timp, autoritatile locale evita sa precizeze care a fost nivelul poluarii cu steril confirmate la sfarsitul saptamanii trecute. „Rezultatele analizelor probelor prelevate in aval de iazul Colbu I au evidentiat depasiri la anumiti indicatori (mangan si zinc) doar pe raul Cisla, fenomenul avand impact local. De asemenea, a rezultat ca eventualul risc de poluare transfrontaliera a fost eliminat", se arata intr-un comunicat al SGA.

In timp ce responsabilii de la noi se feresc de date concrete, tara vecina si-a trimis o echipa de specialisti pentru monitorizarea situatiei.

Dupa ce initial a infirmat vizita delegatiei maghiare, in cele din urma, directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures, Iuliu Szekely, a recunoscut: „Au fost doi colegi de-ai nostri de la Nyiregyhaza, doar ca sa se informeze. Nu au luat probe, au facut doar poze.

Au cerut voie sa participe la sedinta ce a avut loc ieri (marti – n.r.) acolo. Au stat de vorba si au vazut ca se confirma datele pe care le-am dat noi".

„Sa nu faceti show"

De tot atata discretie a dat dovada si prefectul judetului, care le-a cerut colegilor adoptarea unei atitudini similare. „Va rog sa nu faceti un show din Maramures. Dupa ce se termina totul, sa nu ajungem la procese internationale.

Nu faceti pe artistii la televiziune si radio", a cerut prefectul, citat de presa locala.Cele doua iazuri apartin Petrom Service, in responsabilitatea careia intra inchiderea si conservarea minei din apropiere. Compania a fost amendata cu 100.000 de lei.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri