Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Purolite Victoria, un poluator cu mainile curate

Locurile de munca pentru cei aproximativ 10.000 de locuitori ai orasului Victoria din judetul Brasov sunt conditionate de activitatea uzinelor chimice din oras.

Imediat dupa 1990, odata cu privatizarea fostului combinat chimic, au inceput si problemele legate de „supravietuire".

Visul american

Dupa disponibilizarile masive din perioada postdecembrista, salvarea pentru locuitorii din Victoria precum si pentru cei din satele concentrate in jurul granitei dintre judetele Sibiu si Brasov parea sa vina de la investitorii americani care, dupa asocierea cu Virometul, isi construiesc, in 1995, propria fabrica producatoare de rasini schimbatoare de ioni.

Astfel, multi dintre fostii angajati ai combinatului chimic aleg salariile mai atractive si conditiile „occidentale" pe care le ofera un loc de munca „la americani".

In scurt timp, insa, reversul medaliei nu intarzie sa apara. O parte a celor care au muncit la Purolite renunta la slujbele de aici. „Au inceput sa apara transformarile – caderea parului, afectiuni cardiace, decese premature, intoxicatii, alergii sau boli cronice", spune un muncitor de la uzina vecina – Viromet.

Localnicii marturisesc ca problemelor legate de sanatate li se adauga afectarea florei si a faunei, poluarea apelor de suprafata si a panzei freatice, precum si recoltele tot mai scazute pe care satenii din imprejurimi le pun pe seama activitatii derulate „de americani la Victoria".

Politica firmei este tacerea

Reprezentantii companiei afirma, prin vocea secretarei, ca politica firmei „impusa de compania-mama din Statele Unite" este de a nu face niciun fel de declaratii presei, motivand ca orice fel de informatie legata de protectia mediului poate fi obtinuta de la autoritatile cu responsabilitati in domeniu.

Aceeasi atitudine este impregnata tuturor angajatilor firmei, astfel incat niciunul nu vorbeste „acasa" despre ce se intampla „la fabrica". Reducerea la tacere a fost „promovata" inca de la stabilirea fabricii la Victoria. „Acesti investitori au refuzat formarea unui sindicat. Si-au exprimat pozitia ferm: „Va dam orice ne cereti, dar nu vrem sindicate. In caz contrar, inchidem fabrica si plecam in China", a declarat un angajat de la Viromet.

Nemultumirile mai prind glas abia dupa ce oamenii nu mai simt dependenta de pastrarea slujbei din uzina. Astfel, dupa mai multi ani petrecuti in uzina Purolite, „privilegiul" de a avea un loc de munca „la americani" este catalogat de fostii angajati drept „o moarte lenta". „Este un compromis pe care oamenii il accepta pentru ca locurile de munca din oras sunt putine si, de cele mai multe ori, nu exista alternativa.

Au fost diverse comisii si autoritati care au analizat situatia, dar rezultatul a fost intotdeauna acelasi. „Ni s-a spus invariabil ca nu exista poluare, ci doar un disconfort", spune o fosta angajata a Purolite.

Joc dublu la primarie

Plangerile formulate de localnici cu privire la disconfortul produs de cei de la Purolite nu au ramas fara raspuns din partea autoritatilor.

Edilul orasului afirma ca a luat cunostinta de „disconfortul" provocat de prezenta uzinei producatoare de rasini schimbatoare de ioni si sustine ca a solicitat personal evaluarea riscurilor pe care le prezinta.

„Eu nu m-am bazat pe analizele facute de ei si tocmai de aceea am cerut o analiza a cartofului la un laborator specializat din Franta, in urma careia s-a dovedit ca respecta cele mai inalte standarde din punct de vedere biochimic", spune Viorel Olteanu.

In acelasi timp, insa, primarul recunoaste ca „noaptea si spre dimineata, in oras se simte un miros puternic de peste stricat". Cu toate acestea, el refuza sa vorbeasca despre poluare. „Nu vreau sa se spuna ca exista un mare poluator la noi in oras, ca ne fug investitorii", avertizeaza Olteanu.

Oamenii nu mai au incredere

De cealalta parte, cetatenii orasului tind sa isi piarda increderea in eforturile administratiei locale de a le asigura cele mai bune conditii de trai.

„Ne-am plans in mai multe randuri in legatura cu poluarea de la americani, dar am ramas cu plangerile. Primarul a promis de atatea ori ca rezolva situatia, insa impresia noastra e ca face un joc dublu – una spune in fata noastra si alta zice in fata lor", afirma un locuitor din oras.

Acordul de mediu e valabil pana in 2014

Societatea Purolite a obtinut Autorizatia Integrata de Mediu (AIM), emisa in anul 2006 de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu, pentru o instalatie de obtinere a rasinilor schimbatoare de ioni, formata din instalatii pentru producerea de materiale plastice de baza – fibre sintetice polimerice si fibre pe baza de celuloza.

Aceeasi activitate a fost desfasurata anterior si de societatea Viromet, dar americanii sustin ca tehnologia folosita in prezent situeaza compania Purolite pe locul al doilea in Europa.

Instalatia este unica de acest gen din Romania. Conform declaratiilor facute in cadrul dezbaterii publice pentru obtinerea AIM, compania a facut aici investitii de peste 45 de milioane de dolari, din care trei milioane vizeaza protectia mediului.

Principalele doua surse de emisii ale substantelor puternic odorizante le reprezinta manevrele din fabrica si statia de epurare. Potrivit autoritatilor, investitiile pe care trebuie sa le faca firma pana in 2014 vizeaza modernizarea statiei de epurare a apei.

Marea Britanie a desfiintat combinatul Purolite

Purolite s-a stabilit in Romania ca urmare a relocarii activitatii unei fabrici din Marea Britanie. Autoritatile britanice au declarat ca substantele de la Purolite contamineaza solul si panza freatica, unele emisii poluante depasind de 5.000 de ori limitele admise.

Potrivit pozitiei prezentate in cadrul dezbaterii publice pentru obtinerea Autorizatiei Integrate de Mediu, compania sustine, insa, ca mutarea fabricii in Romania s-a facut din ratiuni strict economice. Compania mai are o fabrica similara in Statele Unite ale Americii si una in China.

Una din cele mai importante probleme semnalate cu privire la activitatea desfasurata de investitorii americani la Victoria este utilizarea unei substante cancerigene – bisclometileter.

Reprezentantii companiei au declarat, in mai multe randuri, ca tehnologia folosita face ca bisclometileterul sa nu reprezinte un pericol pentru angajati, substanta fiind monitorizata continuu. Localnicii sunt insa de alta parere: „E ingrijorator faptul ca, in ultimul timp, s-au inmultit cazurile de cancer".

Orasul „chimic" are 71 de ani

Orasul Victoria a aparut in jurul uzinei chimice UCEA, ridicata de un grup de cehi la poalele Muntilor Fagaras, in anul 1937

Primul cartier de case a aparut in 1948 si a fost numit Ucea Fabricii. Abia in 1954 intreg ansamblul a fost botezat Victoria

Dupa ocuparea Cehoslovaciei de catre nazisti, uzina trece in proprietatea statului german, iar dupa al Doilea Razboi Mondial devine o societate mixta, sovieto-romana, numita Combinatul Chimic „I. V. Stalin"

Dupa destalinizare, uzina s-a numit Combinatul Chimic Victoria

Dupa 1990, o parte a combinatului devine societate cu capital romano-american, Virolite SA, iar americanii cumpara apoi totul si schimba numele in „Purolite"

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri