Adevarul: Punga supravietuieste la butic

Magazinele mai mici ofera clientilor pungi pe gratis, desi legea spune ca de la 1 ianuarie, agentii comerciali vor fi amendati daca nu scot pe tejghea pungi ecologice sau din plastic contra cost. Unele supermarketuri au optat pentru inlocuirea pungii de plastic cu cea biodegradabila, al carei cost poate ajunge la trei lei.

Prevazatori, clientii supermarketurilor si-au facut stocuri de sacose gratuite inainte de Sarbatori, deoarece legea spune ca de la 1 ianuarie 2009, niciun comerciant nu mai are voie sa dea ambalaje de plastic gratuit.

„Criza” pungii de plastic nu trece neobservata si ii afecteaza pe multi dintre romanii care isi impachetau pranzul sau gunoiul in sacosele de la Carrefour sau Cora, iar cei cu venituri mici se plang ca sunt nevoiti sa scoata din buzunar bani pentru ambalajele biodegradabile, impuse prin lege.

Ecotaxa pe plasa de plastic este de 0,2 lei si a fost introdusa de cei de la Mediu, care spun ca ghenele si gropile de gunoi dau pe-afara de pungi al caror trai depaseste 400 de ani.

Daca nu e platita, adica daca punga e data in continuare bonus la covrigi, patronul trebuie sa scoata acum din propria-i punga 2.500 de lei amenda, in momentul in care Garda de Mediu ii calca pragul.

Magazinele mari au inceput sa scoata la casele de marcat inca de anul trecut pungi biodegradabile, din plastic tratat cu aditivi sau din hartie, pentru care clientii platesc, pe bucata, in functie de firma, pana la trei lei.

Buticurile de cartier nu prea stiu insa nici acum cu ce se mananca biodegradabila, iar vanzatoarele, generoase, te indeamna sa profiti cat mai poti de sacosa pe gratis.

Buticarii, prinsi cu ocaua mica

Campanie de informare nu prea s-a facut, iar multi dintre lucratorii comerciali o iau la fuga sau inchid pravalia daca ii intrebi ce-i cu punga stravezie de pe tejghea. Intr-un butic din cartierul de fite Pipera, de pe strada Iancu Nicolae, vanzatorul, pitit dupa cantar, se lasa cu greu abordat cand vine vorba despre punga de plastic.

„Nu stiu dom’le, ce vreti de la mine! N-am sacose ecologice si chiar acum inchid si plec acasa. Stiu si eu legile, da’ mai lasati-ma in pace, ca i-am spus astuia de are buticu’ sa aduca pungi si nu vrea. Io ce sa-i fac, ca si-asa nu are vanzare!”

Magazinul IKEA a scos la vanzare inca de anul trecut sacosele eco Foto: Marian Iliescu

In Drumul Taberei, la magazinul alimentar „Neptun”, vanzatoarele asteapta cu interes punga biodegradabila, mai ales ca au auzit ca e una eleganta ca in strainatate, de-o poti asorta la pantofi.

Pana atunci insa te indeamna sa iei cu incredere sacose gratis, ca au ramas cu gramezile pe stoc si oricum nu au ce sa faca ele cu atatea. „Luati doamna, cat o mai fi, ca pe urma nu se stie, venim cu plasa de panza de-acasa”, spune una dintre vanzatoare, trecuta bine de prima tinerete.

Una dintre cliente, doamna Maria, care a implinit de curand 60 de ani, e tare necajita de legea asta care nu tine cont de „ai saraci”.

„Luam cu bratul pungi de la magazin. Erau bune la galeata de gunoi, ca erau gratis. Si apoi, eu am rude nevoiase la tara care mai vand oua, branza si le duceam pungi din astea. Acu’, nu stiu ce-or mai face”, spune femeia, ingrijorata de soarta romanului de rand, caruia i s-a luat dreptul la plasa pe degeaba.

Din februarie, amenzi la greu

Numarul magazinelor de cartier care dau in continuare pungi de plastic pe gratis intrece orice asteptari. Si pe strada Turda din Capitala, la buticul „Scoica”, pungi la liber cate vrei. Casiera, care nu stia mare lucru despre lege si nici despre intentiile patronului, le ofera cu amabilitate clientilor pungi portocalii pe gratis si spune ca treaba asta cu pungile eco n-o priveste.

Statisticile spun ca anul trecut, in Romania, peste cinci miliarde de pungi din plastic au fost distribuite gratis de catre comercianti. La scurt timp dupa ce sunt folosite, multe dintre aceste ambalaje zboara pe strada, sunt aruncate de la balcon sau intregesc peisajul zonelor turistice.

Masurile luate de autoritati privind distribuirea gratuita a sacoselor de plastic vizeaza in primul rand protectia mediului, iar ecotaxa de 0,2 lei a fost impusa de lege si pentru a descuraja risipa de ambalaje din mase plastice.

Dan Fita, purtatorul de cuvant al Garzii de Mediu, spune ca in urmatoarele doua luni, comisarii, desi vor porni controalele prin magazine, vor da mai intai un avertisment celor care nu respecta prevederile legale.

“Noile pungi nu dauneaza mediului inconjurator, respecta normele europene, iar cele reutilizabile din rafie si cele din polipropilena sunt importate din Spania.”, Paul Manole, responsabil marketing Carrefour Orhideea

„Controalele vor incepe de saptamana viitoare, dar, intr-o prima faza, comisarii de mediu vor desfasura activitati de informare si de atentionare a agentilor economici, urmand ca din februarie sa aplice si amenzi”, a declarat Dan Fita pentru „Adevarul”. Lanturile de hypermarketuri nu prea au de ce sa-si faca probleme, deoarece multe dintre ele s-au pregatit din timp cu sacose bio.

La Carrefour Orhideea, doar clientii au unele nelamuriri, legate in special de lege. Octavian Petrovici, cumparator, considera ca pungile ecologice sunt o alta afacere a statului, care vrea sa puna in carca clientului costul acestor produse si contesta faptul ca ar fi o masura de protectie a mediului.

„Platesc sacosele astea, dar tot la gunoi le arunc. Si pun pariu ca sunt la fel de nocive ca si alea vechi. S-au gandit guvernantii cum sa ne mai ia niste bani si cum sa o mai puna de o afacere!”, spune Petrovici.

Paul Manole este responsabil marketing la Orhideea si spune ca pungile biodegradabile sunt din import, au certificat de garantie si sunt durabile. In opinia lui, aceasta masura ajuta la protejarea mediului.

Cat costa o sacosa bio

Daca nu vin cu punga de-acasa, clientii risca sa plece cu produsele in brate pFoto: M. Iliescu

La Carrefour Orhideea exista la casele de marcat patru tipuri de astfel de sacose, din hartie sau din plastic biodegradabil, al caror cost e intre 0,45 lei si 2,50 lei. Magazinul IKEA a adus pe piata inca de anul trecut pungile biodegradabile contra cost si s-a implicat in mai multe campanii care au avut ca scop protectia mediului.

O sacosa de hartie costa la IKEA 0,6 lei, iar cele de polipropilena se vand cu aproximativ 2,5 lei. Magazinul Cora vinde punga ecologica cu 3 lei, dar, de regula, stocul se epuizeaza rapid, iar clientii pleaca acasa cu marfa in mana.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri