Adevarul: Procesele mirosului pestilential

Animalele din gospodarii trebuie "sa aiba grija" sa nu miroasa prea tare si sa nu-i supere pe vecini

Un sibian refuza sa plateasca o amenda primita pe motiv ca a aruncat gunoiul de la animale in strada, ne anunta "Monitorul de Sibiu". Barbatul spune ca are dreptul sa faca ce vrea in curtea lui, iar gunoiul de grajd l-a imprastiat in fata curtii pentru a fertiliza terenul. Cazul nu este singular, in mai multe orase din tara fiind zeci de procese pe rol din cauza neplacerilor provocate de animalele vecinilor.

Vaci, capre, oi, porci si o multime de pasari sunt crescute de taranii romani de cand se stiu, in curtile caselor. In satele ferite de lume, aceasta traditie nu supara pe nimeni, dar in localitati precum Breaza sau Bran, prezenta unui grajd chiar langa casa de oaspeti oferita turistilor e o problema. Ioan Presecan, din Sibiu, a fost amendat cu 1.000 de lei pentru gunoiul de grajd aruncat pe un teren din fata casei unde locuieste.

Dar sibianul refuza cu inversunare sa plateasca amenda. "Gunoiul de grajd l-am asezat in platforma, asa cum
l-au asezat dintotdeauna stramosii nostri. In Transilvania, toata lumea stie ca terenurile pe care nu se pune gunoi bine dospit si putrezit nu dau productie buna", explica omul in adresa trimisa Inspectiei Sanitare de Stat Sibiu. Dar protestul sau nu-l va ajuta prea mult.

Asa cum nu i-a ajutat nici pe alti gopodari din Breaza sau din Bran care, in urma unor procese, au fost obligati sa-si darame grajdurile si sa le mute, pentru ca erau prea aproape de curtile vecinilor mai cu stare.

Grajduri nemirositoare?

Conform legilor europene, taranii pot creste animale si pasari, insa numai in locuri amenajate in acest scop, igienice si nemirositoare, amplasate la minimum 10 metri distanta fata de locuintele vecinilor. Motivul noilor procese este, cel mai adesea, poluarea, pentru ca nimeni n-a auzit pe la noi de grajd nemirositor!

Sigur, grajdul n-are ce cauta langa fantana vecinului, dar sa spui ca ar trebui sa nu miroasa e o utopie. Noii locuitori ai satelor sunt insa surzi la argumentele de bun-simt. Ei au venit de la oras la "iarba verde" si vor sa aiba in curtile caselor numai gazon, flori si pomi fructiferi. Restul, nu-i intereseaza.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri