Adevarul: Primaria Brasov se incalzeste de la Soare

Obligatia Romaniei de a consuma energie electrica provenita din surse regenerabile a determinat edilii locali sa gaseasca solutii in acest domeniu.

Astfel, pentru reducerea consumului de energie electrica la Primaria Brasov, pe acoperisul cladirii vor fi montate sase sute de panouri solare fotovoltaice. Folosirea energiei solare va reduce consumul de electricitate cu 40.000 kWh/an. Celulele fotovoltaice vor produce zilnic 100 kWh. Consumul de electricitate pe timpul verii va fi redus cu pana la 60%.

Standarde europene

Realizarea acestui proiect este in conformitate si cu obiectivele Conventiei Primarilor, la care municipiul Brasov a aderat si care presupune luarea unor masuri de reducere a consumului conventional de energie in teritoriu cu peste 20% fata de consumul actual. Astfel de investitii sunt firesti la nivelul Uniunii Europene.

Proiectul presupune amplasarea pe acoperisul „Casei Casatoriilor” (construita in interiorul curtii interioare a Primariei, care a fost astfel inchisa) a unor panouri solare, cu scopul producerii de energie electrica.

Investitia va reduce cu pana la 60% consumul actual de energie electrica pe timpul verii, la instalatia de climatizare. Prin acoperirea unei parti din acoperis cu panouri fotovoltaice se reduce „efectul de sera”, care apare in situatia actuala.

Finalizare, in aprilie 2009

Pe de alta parte, prin amplasarea panourilor solare, se va ajunge la producerea de 100 kWh/zi energie electrica de curent continuu la 24 V, care este trecuta printr-un regulator de tensiune necesar incarcarii acumulatorilor. De aici, curentul continuu stocat in baterii este transformat in curent alternativ de 220 V, la 50 Hz, prin intermediul unui invertor de tensiune.

Practic, economia totala prin producerea de energie electrica folosind energia solara este de 40.000 kWh/an.Potrivit directorului Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov, Gabriel Andronache, cantitatea de energie electrica estimata a fi produsa prin realizarea solutiei va asigura independenta energetica pentru o parte din consumatori si micsorarea facturii de energie.

„Se va produce energie electrica ce poate asigura alimentarea a 700 de tuburi fluorescente cu puterea de 36 W, timp de 4 ore/zi. Centrala telefonica a Primariei va fi independenta fata de furnizorul de energie actual. La fel si Centrul de Informare pentru Cetateni”, ne-a declarat Andronache.

Potrivit autoritatilor, in prezent se lucreaza la elaborarea studiului de fezabilitate, dupa care vor incepe lucrarile propriu-zise. Gabriel Andronache estimeaza ca in luna aprilie a anului viitor instalatia va fi pusa in functiune.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri