In sectorul 2 al Capitalei, autoritatile au numarat aproximativ 15.000 de brazi care au ramas abandonati de comercianti pentru ca nu au putut fi vanduti de Craciun
Autoritatile trebuie sa puna ordine in comertul cu brazii pentru Craciun, pentru a stopa taierile inutile.
In mod cert, pietele din Bucuresti si din marile orase ale tarii au oferit in acest an o oferta prea mare de brazi de Craciun. Mii de exemplare splendide au fost aduse din tarile nordice, iar altele au provenit din padurile romanesti.
Cum preturile au fost pe masura calitatii, multi brazi nu s-au vandut deloc, ramanand sa fie oferiti gratis, in dimineata zilei de Craciun sau sa fie transformati in lemne de foc. Dar oare n-am putea evita, pe viitor, astfel de dezastre ecologice?
In prima zi de Craciun, mii de brazi nevanduti zaceau prin piete, asteptand sa fie luati si aruncati in foc. In Piata Amzei, cu doua zile inainte, parea ca s-a mutat o padure adusa din Scandinavia. Multi comercianti au mizat pe experienta anului trecut, cand brazii s-au vandut foarte bine. A fost jale mare pe 25 decembrie, cand s-au constatat pagubele. Din 400 de brazi din Norvegia, un intreprinzator a vandut numai 100! Si toti au avut pierderi.
Brazii nevanduti au fost curatati de crengi si vor fi vanduti ca lemne pentru foc. La fel a fost si in pietele Crangasi, Domenii sau Matache, ca, de altfel, in mai toate pietele din Bucuresti sau din marile orase. Brazii adusi din strainatate au ramas nevanduti si in pietele timisorene, tot pentru ca s-au mentinut preturi foarte ridicate.Desi cei care au venit sa vanda brazii in Timisoara au fost rugati de clienti sa mai lase din pret, fiind chiar atentionati ca marfa lor va ajunge surcele pentru foc, acestia nu au cedat,
iar la sfarsit se vaicareau blestemand vanzarile foarte slabe.
Pomii s-ar putea comercializa la ghiveci!
Dincolo de socotelile celor care fac comert, se pune problema jafului produs in mod inutil in padurile noastre sau ale altora. Sigur, gandind din punctul de vedere al intermediarilor, vanzarea brazilor e o afacere cu risc: un an merge exceptional, in anul urmator pierzi tot ce-ai investit!
Dar poate ca n-ar fi rau daca autoritatile de mediu ar prelua controlul acestui gen de comert.
De pilda, s-ar putea face comanda, inca din timpul verii, asa cum se rezerva biletele de avion. Sau, mai bine, s-ar putea dezgropa bradutii cand ajung sa masoare un metru, ar putea fi pusi in ghivece si, in acest fel, daca nu s-ar vinde, ar putea fi replantati.
Si cei cumparati ar reveni in natura, dupa sarbatori, pentru ca ar fi plantati in fata blocului sau in fata casei, dupa caz. Sigur, se pune problema pretului, pentru ca brazii cu ghiveci sunt mai scumpi. Dar cat de scumpi?
Ce spun cei in drept
De la Ion Machedon, de la Romsilva, am aflat ca un brad bun de taiat, asa cum sunt cei de 1,5-2 metri din piete, are 18 sau 19 ani. Ei sunt crescuti in pepiniere special pentru a fi vanduti.”Noi nu taiem decat pe baza unor comenzi ferme. Brazii ramasi in piete sunt numai din import. Noi am vandut tot ce am taiat.
Anul acesta am avut cu 8.000 de puieti mai putin ca anul trecut. In total, in toata tara am taiat 122.000 de brazi". Atat de putin, am comentat noi in redactie. Apoi am inteles: in socoteala de la Romsilva nu intra, desigur, si brazii taiati ilegal, de contrabandisti.
I-am vorbit oficialului despre ideile noastre, cu brazii comandati pe internet sau de cei vanduti in ghivece. Iata ce ne-a raspuns: ” Romsilva nu are, deocamdata, posibilitatea de a pune pe picioare un sistem prin care cererile pentru brazi sa fie centralizate. Dar speram ca din 2008 vom putea scoate la vanzare brazi
in ghiveci".
Prin urmare, sanse ar fi. Poate n-ar strica niste computere, un server conectat la internet si o adresa simpla, gen „brazilaghiveci.ro". Deocamdata, suferim alaturi de brazii care mor inutil prin pietele Romaniei, dupa numai 18 ani de viata, fara sa aduca nimanui vreo bucurie.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul