Germania este, dupa Franta, Grecia, Austria si Ungaria, a cincea tara europeana care refuza cultivarea porumbului MON810. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor sustine ca porumbul interzis de cele cinci state nu prezinta niciun pericol pentru sanatate sau pentru mediu.
Cultivarea porumbului modificat genetic este permisa pe teritoriul Uniunii Europene din anul 2004
Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a anuntat zilele trecute ca varietatea de porumb modificat genetic MON810 a producatorului american Monsanto va fi interzisa in Germania, potrivit agentiei Associated Press, citata de Agerpres.
Demnitarul a motivat decizia prin faptul ca porumbul MON810 „reprezinta un pericol la adresa mediului”.Acest argument intra insa in contradictie cu decizia adoptata la nivelul Uniunii Europene, care incepand cu anul 2004 a dat unda verde cultivarii semintelor MON810.
Reprezentantii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) considera ca „nu exista nicio dovada ca porumbul modificat genetic MON810 prezinta vreun risc pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor ori pentru mediu”.
Decizie „nejustificata“
Concluzia EFSA, prezentata la sfarsitul anului trecut, a fost solicitata de Comisia Europeana, dupa ce autoritatile de la Paris au anuntat la inceputul lui 2008 decizia privind interzicerea culturilor de porumb modificat genetic pe teritoriul Frantei.
In consecinta, oficialii Autoritatii pentru Siguranta Alimentelor au declarat ca refuzul Guvernului de la Paris privind cultivarea porumbului modificat genetic este „nejustificat”.
Aceeasi decizie privind interzicerea porumbului MON810 a fost adoptata si de Grecia, Austria si Ungaria.
In baza concluziei EFSA, Comisia Europeana le-ar putea cere acestor state sa ridice interdictia sau, daca refuza sa se conformeze, sa ofere informatii suplimentare pentru justificarea deciziei.