Adevarul: Pestii din lacul Gheorgheni mor pentru ca nu au oxigen

Populatia piscicola din lacul Gheorgheni 1, din municipiul Cluj-Napoca, s-a redus simtitor. Cercetatorii spun ca in apa nu s-au facut deversari toxice.

Locuitorii Clujului, care au trecut zilele acestea pe langa lacul Gheorgheni 1, au putut vedea pe luciul apei sute de exemplare de pesti in agonie. Cativa trecatori au dat navala sa adune pestele inca viu de pe luciul apei.

Unele exemplare cantareau chiar si cinci kilograme. Multi clujeni s-au gandit ca aceste animale acvatice ar putea fi otravite, consumul lor putand periclita sanatatea consumatorului. Testele efectuate arata ca, de fapt, pestii au murit sufocati.

„Apa nu e contaminata"

Accidentul ecologic produs pe lacul artificial Gheorgheni 1, a facut mare valva in presa clujeana. Luni, ziua in care s-au gasit primele cadavre, laboratorul Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj a recoltat imediat probe, pentru a stabili cauzele mortalitatii piscicole.

„S-au recoltat cinci probe de apa. S-au facut analize, iar concluzia noastra este ca apa are parametri normali. Singurele substante gasite in cantitati ceva mai mari, dar nu periculoase, sunt azotul amoniacal si materia organica (mal), dar acestea nu provoaca moartea pestilor. Apa nu e contaminata. De altfel, asta a fost si concluzia Directiei Sanitar-Veterinare Cluj", ne-a declarat purtatorul de cuvant al APM Cluj, Adina Maier.

Posibile cauze

„Pestii analizati nu prezinta urme de boala. Este un lac bogat in plancton si mal. Daca nu va fi curatat, se vor mai intampla astfel de accidente, pentru ca planctonul consuma oxigenul din apa", a declarat jurnalistilor locali inspectorul Directiei Sanitar-Veterinare Cluj, Alexandru Duma.

Autoritatile clujene sunt de parere ca pestii puteau sa prezinte si un sindrom numit „investie termica". Acest fenomen apare atunci cand apa de pe fundul lacului este inca foarte rece, iar cea de la suprafata se incalzeste brusc, in ritm cu atmosfera. Pestii sufera un soi de crampe din cauza diferentelor de temperatura si nu mai pot respira.

Personalul Directiei Apelor Somes-Tisa (DAST) a prelevat probe de apa, din mai multe zone ale lacului, timp de doua zile consecutiv. „Datele de care dispunem pana la aceasta ora releva faptul ca evenimentul a fost provocat de suprapunerea mai multor fenomene naturale.

Dintre acestea mentionam inmultirea algelor, putrezirea masei organice cu formare de amoniu si inmultirea organismelor care sunt consumatoare de oxigen", a declarat presei purtatorul de cuvant al DAST.

Alte accidente ecologice

In ultimii cinci ani, in judetul Cluj au avut loc mai multe poluari accidentale

25 decembrie 2004: s-a produs o poluare accidentala cu amoniac, din cauza unei defectiuni la o instalatie a S.C.Oncos S.A. Floresti

4 ianuarie 2006: a fost poluat raul Somesul Mic de apele uzate provenite de la spalarea instalatiilor de tiparire ce apartin S.C.GVP Romania SRL

24 septembrie 2006: au murit pestii tot din lacul 1, al cartierului Gheorgheni

24 aprilie 2008: apele paraului Cojocna au fost poluate cu produse petroliere

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri