Adevarul: Pelicanii, hoti protejati de lege

Autoritatile locale din Braila sunt in alerta. Pelicanii mananca, lunar, 15 tone de peste, dintr-un lac al unei ferme piscicole care risca sa intre in faliment.

Situatia din comuna Maxineni, judetul Braila, este, deocamdata, fara iesire. Si asta pentru ca pelicanii sunt pasari protejate prin lege. De cateva saptamani, pasarile au pus stapanire pe lacul fermei piscicole "Fish Max" care se intinde pe 720 de hectare si are doar un metru adancime. Balta este populata cu salau, crap, somn si caras, dar risca sa ramana fara peste.

Strategia pasarilor

"Pelicanii sunt infometati. Cand nu mai gasesc de mancare in delta, pasarile se deplaseaza spre uscat, in cautarea baltilor. Pentru ca la noi balta e populata, iar apa este de numai un metru adancime, pelicanii pot pescui cu mare usurinta", explica directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Braila, Aurel Banuta.

Pentru ca pasarile sunt ocrotite prin lege, ele nu trebuie sa fie deranjate in perioada cuibaririi. Pentru pelicani, ferma piscicola "Fish Max" este mana cereasca si ei stiu s-o exploateze.

"Sunt extrem de organizati. Fac un cordon compact, gonesc pestii cu aripile spre locul unde urmeaza sa-i atace, apoi se strang in cerc si prind prada ca intr-o capcana", ne-a delcarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Braila, Dan-Mircea Grigorescu. Unica solutie ar fi alungarea lor cu aparate cu ultrasunete, dar nimic nu le mai sperie pe inaripate.

"Suntem legati de maini si de picioare"

Autoritatile locale, Prefectura Braila, Garda de Mediu – Comisariatul Judetean Braila si Agentia de Protectie a Mediului sunt neputincioase in fata acestei situatii. Se cauta solutii, se consulta specialisti in domeniu. "Nu avem mijloace si situatia se agraveaza, pentru ca un pelican mananca 15 kg de peste pe zi.

Pescaria Maxineni are vreo 10 angajati care, in cateva luni, isi vor pierde obiectul muncii daca nu se gaseste o solutie. Acolo nu se poate actiona in niciun fel, pentru ca locul este declarat arie protejata. Vrem sa facem agro-turism, dar in conditiile astea nu putem", spune viceprimarul din Maxineni, Nicolae Baluta.

"Suntem legati de maini si de picioare. Am avut discutii, joi, cu primaria si prefectura, dar nu s-a gasit nicio solutie", se lamenteaza Dan Mircea Grigorescu. Autoritatile spun ca pasarile au venit si anii trecuti la balta din Maxineni, dar numarul lor a fost mult mai mic.

Pagube si riscuri la Maxineni

Pasarile consuma zilnic 16 kg de peste

Cele peste 3.000 de exemplare de pelicani au mancat 15 tone de peste

Pana la sfarsitul verii se asteapta sa dispara aproximativ 40 de tone de peste

Pescaria de la Maxineni, risca sa intre in faliment, iar angajatii sa ramana fara locuri de munca.

Conditiile restrictive in privinta acestor pasari blocheaza orice actiune.

Agroturismul in zona nu poate fi facut daca dispar pestii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri